ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фебрилният гърч не е равен на епилепсия

д-р Йордан Георгиев   |   15 юни 2018   |   Коментари 0
   
   
Фебрилният гърч не е равен на епилепсия

Източник: iStockphoto

Фебрилният гърч, както показва името му, настъпва в резултат от повишена телесна температура. Той започва внезапно, обикновено във фазата на повишаване на температурата (преди тя да е достигнала своя пик). Тогава детето губи съзнание, погледът може да се отклони, крайниците започват да потреперват. Възможно е да се появи посиняване около устата или крайниците, поява на хиперсаливация („пяна” от устата), изпускане на тазовите резервоари. След гърча детето често е отпуснато, сънливо, но в съзнание, в някои случаи може да се появят 1-2 повръщания.

 

Фебрилните гърчове се наблюдават обикновено при деца между 6 месеца и 5 години. Честотата им в тази възрастова група е между 2 и 5%, като повторен фебрилен гърч е възможен при около 40% от децата. Вероятността от рецидив на гърча при настоящото или следващо боледуване нараства при:

  • Деца, при които първият фебрилен гърч е бил на възраст под 18 месеца;
  • Налице е фамилна анамнеза за фебрилен гърч у някой от родителите;
  • Когато инфекцията манифестира с фебрилен гърч;
  • Фебрилен гърч при температура под 38оС.

 

Повишената температура (често над 38оС) обикновено е в резултат от интекурентна инфекция – остро вирусно заболяване на горните дихателни пътища, остър отит, грип и други. Продължителността им обикновено е в рамките на няколко минути, като в повечето случаи детето излиза спонтанно от гърча.

 

Какво да правим при фебрилен гърч?

 

Фебрилният гърч, въпреки че в повечето случаи не води до дълготрайни последици, на пръв поглед изглежда доста драматично за родителите. Това довежда до паника у тях, тъй като много често пристъпът е неочакван и те не са подготвени как да реагират. Ето стъпките, които трябва да се предприемат, ако това се случи:

  • Поставете детето на твърда повърхност (например на пода), като то трябва да лежи на лявата си страна. Така се намалява рискът от аспирация (вдишване) на стомашно съдържимо, ако детето повърне. Главата трябва да е леко отведена назад, за да се отворят дихателните пътища.
  • Засечете продължителността на припадъка. Обикновено той трае няколко минути (от 1 до 5). Много често обаче за родителите този период изглежда много по-дълъг.
  • Не се опитвайте да отворите устата на детето или да поставяте в нея предмети, които да я поддържат отворена. Не фиксирайте крайниците, докато детето е в гърч – това няма да го спре, а може да доведе до възникване на травма.
  • Обадете се на бърза помощ, а ако детето е излязло от пристъпа, го отведете до близкия спешен кабинет за преглед.

 

 

Опасни ли са фебрилните гърчове?

 

Огромната част от тях са краткотрайни, неусложнени и не довеждат до развитие на дългосрочни последствия за детето. Непосредствената опасност по време на гърч се състои в риска от получаване на травма (ако детето падне) или задавяне и аспирация на стомашно съдържимо. Затова е важно да се спазват указанията за поведение по време на пристъп.

 

Проучванията показват, че дори деца с по-продължителни фебрилни гърчове впоследствие се развиват нормално, справят се добре в училище, имат запазен интелект. При простите, неусложнение фебрилни гърчове рискът от развитие на епилепсия не надвишава общия за популацията. Вероятността за развитие на епилепсия нараства с 10%, ако фебрилният гърч продължава повече от 10 минути, повтори се в рамките на 24 часа или се засяга само едната част на тялото.

 

Може ли да бъде предотвратен повторен фебрилен гърч?

 

При прост, неусложнен фебрилен гърч, антиконвулсивна терапия не е необходима. При тези деца се препоръчва при следващо боледуване да се дава антипиретик още при субфебрилна температура (над 37,5оС). Според проучванията обаче това невинаги намалява риска от развитие на нов пристъп.

 

Не се препоръчва употребата на медикаменти (например диазепам) с цел предотвратяване на потенциален гърч. Той се прилага само по време на пристъп, когато последният е с продължителност повече от 2 минути, и се дозира спрямо килограмите на детето.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter