ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бронхиална астма при детето - свирене в гърдите, кашлица, недостиг на въздух

д-р Йордан Георгиев   |   25 май 2018   |   Коментари 3
   
   
Бронхиална астма при детето - свирене в гърдите, кашлица, недостиг на въздух

Източник: iStockphoto

Бронхообструктивният синдром протича със затруднено и учестено дишане, удължено издишване, „свирене” в гърдите. В много от случаите при наличие на вирусна инфекция на долните дихателни пътища при деца под 5-годишна възраст се установява наличие на бронхиална обструкция. При повтарящи се (рецидивиращи) бронхообструктивни епизоди възниква съмнение за наличие на бронхиална астма в контекста на подлежаща алергична генеза.

 

Ранното разпознаване на бронхиалната астма при деца под 5 годишна възраст остава предизвикателство. Причината е, че симптомите са неспецифични и се проявяват и при голяма част от респираторните инфекции. Оплакванията, насочващи към бронхиална астма според GINA (Global Initiative for Asthma) включват:

  • „Свирене” в гърдите. Това е най-честият симптом, който се асоциира с бронхиална астма. Вероятността да се касае за астма се увеличава, ако „свиркащото” дишане се проявява през нощта, при наличие на физическо усилие, след експозиция на тютюнев дим или при замърсяване на въздуха.
  • Кашлица. Тя е рецидивираща, упорита, непродуктивна, при отсъствие на респираторна инфекция. Характерно е, че през нощта кашлицата се влошава, като може да е съпроводена със „свирене” в гърдите или затруднено дишане. Кашлицата се проявява и при експизиция на тютюнев дим, физическо усилие, замърсяване на въздуха.
  • Недостиг на въздух. Той настъпва отново при физическо усилие, което може да е игра на детето, по-продължителна разходка, плач, смях и е насочващ симптом за поставяне на диагнозата бронхиална астма.
  • Активност. Това е важен показател при съмнение за бронхиална астма и при оценка на контрола на лечението. Децата с бронхиална астма често не вземат активно участие в игрите, лесно се уморяват при ходене и тичане и искат да бъдат взети на ръце. Родителите могат да забележат промени в настроението, по-лесна раздразнителност, умора.

 

Най-трудно е отдиференцирането на бронхиалната обструкция, която настъпва в резултат от чести вирусни инфекции на долните дихателни пътища, от ранна изява на бронхиална астма. Везните се накланят в полза на бронхиалната астма, ако описаните симптоми са с продължителност по-голяма от 10 дни; налице са повече от три епизода на бронхиална обструкция за година и/или нощно влошаване на оплакванията; в светлите периоди детето има кашлица, затруднено дишане, „свирене” в гърдите по време на физическо усилие (игра, движение, смях, плач); наличие на подлежащ атопичен терен – атопичен дерматит, алергичен ринит или родственик с диагностицирана бронхиална астма.

 

 

Какъв е диагностичният подход?

 

1. При съмнение за бронхиална астма може да се започне контролиращо лечение за 2-3 месеца с инхалаторен кортикостероид и да се проследи резултатът от лечението. Наличие на подобрение на оплакванията потвърждава диагнозата бронхиална астма.

 

2. Алергично тестуване. Това може да включва провеждане на кожно-алергични проби или изследване на IgE в кръвния серум. При кожно-алергичното тестуване има възрастово ограничение, като обикновено то се препоръчва при деца над 5 годишна възраст. При голяма част от децата с бронхиална астма се доказва наличие на свръхчувствителност към даден алерген. Така или иначе негативният резултат от алергичното тестуване не може да изключи на 100% диагнозата бронхиална астма.

 

3. Пулмография. Чрез рентгеновото изследване може да се изключи друга причина за рецидивиращите бронхиални обструкции.

 

4. Функционално изследване на дишането. Тестовете са различни, като се изследват определени дихателни обеми. Така или иначе е нужно съдействие от страна на детето, затова тези тестове, макар и информативни, са неприложими при деца под 5 годишна възраст.

 

5. Издишан NO. Фракцията на азотния оксид в издишания въздух може да се използва като диагностичен маркер, като има публикувани данни за изследването и при деца на възраст 1-5 години. Методът намира все по-широко приложение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Иванов патил от хлор терор     2018-05-27 13:49:23
диагностика на поразени с астма деца показва използване на тн тръба с астматична глава.С мулти спектрални камери може да се види пробива отпред към бели дробове. Нужна е балнеотерапия в чисти топли минерални басейни без химия със сменяема вода .До ликвидиране от минералната вода на опасното оръжие увредило детето.ИМаме стотици лечебни извори .Сега ги тровят под надзора на продавачи на химически отровни вещества.експерти да огледат пробива в гърдите и с инфрачервени камери. НАпомнмям че при SARS
Иванов патил от хлор терор     2018-05-27 13:38:38
През 1993 година за 4 дни успях да излекувам сина си от остър спастичен бронхит причинен от хлор токсични газове/белина тризон в ясли и градина/ Ползвах лечебна минерална топла вода в Курорт ЧИфлика .Тогава бе забранено отравянето на водата с хлор/
Остана синузит причинен от хлора излекувахме го с прополисови лосиони и къпане в минерална топла чиста вода.
Йордан Иванов геолог     2018-05-27 13:32:18
Нагли престъпници увреждат тежко децата от ясли и градини с хлор токсични бойни отровни газове.Облака БОВ се вдигаше до 135 см от пода .Обгазява всички деца вкл спящи.Поразява им трайно горни дихателни пътища .След неправилно лечение жертвите развиват бронхити,пневмонии и астма.Експеримент в Плевен кв"Дружба" с участието на учителка Светла /WV/ доказа че ако не се ползват хлор токсични отрови няма болни деца
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
Още от Диети
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter