ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Скарлатина - защо се среща често в детските ясли и градини?

д-р Йордан Георгиев   |   09 февруари 2018   |   Коментари 0
   
   
Скарлатина - защо се среща често в детските ясли и градини?

Източник: iStockphoto

Скарлатината е често срещано инфекциозно заболяване в детска възраст. По своята същност то представлява бактериална инфекция, предизвикана от бета-хемолитичен стрептокок от група А. Клинично се изявява с остър тонзилит и специфичен кожен обрив. Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, не осигурява защита на детето от евентуално повторно заразяване, така че е възможно човек повече от веднъж да преболедува скарлатина.

 

Заболяването е силно заразно и лесно се предава от дете на дете. Това важи с особена сила за затворените колективи, като детски ясли, градини и училища особено в по-студените месеци на годината – от октомври до март.

 

Как се разпространява заболяването?

Счита се, че между всяко пето до десето дете е носител на бета-хемолитичния стрептокок, без да има симптоми на заболяване. То обаче може лесно да предаде на друго дете патогенния причинител по въздушно-капков път – при говорене, кашляне, кихане. Бактериите най-често се изолират от гърлото.

 

Какви са симптомите?

В началото оплакванията включват главоболие, болки в гърлото, затруднено преглъщане, повишена температура и втрисане. Могат да са налице и някои други оплаквания като болки в корема и повръщане. Гърлото е силно зачервено и възпалено, по тонзилите могат да се видят белезникави до жълтеникави налепи. Шийните лимфни възли са увеличени и често болезнени.

 

След 1-2 дни по тялото се появява фин, несърбящ обрив, който бързо се разпространява по туловището и крайниците. Бузите са силно зачервени, за разлика от кожата в областта около устата, която е незасегната, бледа. Обривът претърпява обратно развитие в рамките на 6 до 9 дни, като кожата започва фино да се залющва, особено по дланите и стъпалата. Типично за заболяването е и промяната в цвета на езика – в началото той е с бял налеп, а впоследствие става малиново червен.

 

 

Какво да правим при разболяване?

  • При наличие на болки в гърлото, фебрилитет и обрив задължително консултирайте детето с лекар.
  • Скарлатината се лекува задължително с антибиотик. Важно е лечението да се извърши с подходящ антибиотик и да е достатъчно продължително. Обикновено оплакванията преминават в рамките на няколко дни, но е необходимо антибиотичното лечение да не се спира преди да е завършен целият курс. Това значително намалява риска от възникване на сериозни усложнения.
  • Осигурете на детето почивка на легло по време на острата фаза на инфекцията и ограничете контактите му с останалите хора.
  • Давайте достатъчно количество течности под формата на супи, сокове, вода, чайове, особено по време на дните с фебрилитет. Така намалявате значително риска от обезводняване.
  • Храната трябва да е лесно смилаема, без силни подправки и не прекалено гореща. По възможност тя трябва да е под формата на каши и супи в първите няколко дни.
  • Важно е спазване на добра лична хигиена с редовно миене на ръцете, не само на болното дете, но и на останалите членове на семейството.
  • При кихане и кашляне се препоръчва използване на еднократни носни кърпички, които след това веднага трябва да се изхвърлят.

 

Кои са възможните усложнения?

Честите ранни усложнения са свързани с разпространяването на инфекцията по съседство и развитие на остър отит, синузит, инфекции на долните дихателни пътища. Късните усложнения, които обаче са по-опасни, включват: ревматизъм със засягане на ставите, мърдечния мускул, перикарда, клапите, както и бъбречно засягане с развитие на гломерулонефрит. Усложненията могат да доведат до тежки последствия и развитие на трайни поражения в изброените органи. Те настъпват обикновено, когато не са спазени терапевтичните препоръки за лечение с антибиотик или терапията е прекъсната по-рано. 3615


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising