ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пурпура на Хенох-Шонлайн - диагноза, лечение и прогноза 2 част

д-р Йордан Георгиев   |   24 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Пурпура на Хенох-Шонлайн - диагноза, лечение и прогноза 2 част

Източник: iStockphoto

Пурпурата на Хенох-Шонлайн, известна още като алергична пурпура или палпируема пурпура, представлява най-честият васкулит в детска възраст. Най-често се засягат съдовете на кожата, храносмилателния тракт и бъбреците. Заболяването в над 90% от случаите се отключва в детска възраст (между 3 и 10 години), като момчетата се засягат два пъти по-често. Клиничните прояви включват: характерен обрив, който се разполага по гравитационните повърхости на кожата, както и при тези, подложени на натиск; болки в корема, гадене, повръщане, кървави изхождания; артрит; засягане на бъбрека (хематурия, протеинурия) и други.

 

Към първа част от материала...

 

Как се поставя диагнозата?

 

Заболяването се диагностицира по характерния вид и разположение на обрива. В около 25% от случаите обаче обривът не е първа изява на пурпурата на Хенох-Шонлайн, което силно затруднява диагностичния процес.

 

Ето и диагностичните критерии на Европейското дружество по детска ревматология:

 

Задължително е наличие на типичния обрив – палпируема пурпура и поне един от следните критерии:

  • Коремна болка (остра, коликообразна, дифузна);
  • Артрит или артралгия;
  • Биопсия на засегнатия кожен участък, доказваща IgA-отлагания;
  • Бъбречно засягане (протеинурия, хематурия).

 

Какви лабораторни изследвания се предприемат?

Няма специфичен лабораторен тест, който със сигурност да поставя диагнозата пурпура на Хенох-Шонлайн. Чести, но неспецифични отклонения в кръвната картина са: левкоцитоза, тромбоцитоза, лек анемичен синдром. Могат да се открият и повишени фактори на възпалението: СУЕ и С-реактивен протеин.

 

Често тестът за окултни кръвоизливи в изпражненията е положителен. Изследване на автоантителата също не показват специфични отклонения. Те могат да се изследват с цел да се изключи друго заболяване. Често се откриват увеличени стойности на IgA в серума, въпреки че изследването им не се използва често в рутинната практика.

 

За проследяване на бъбречната функция е необходимо периодично изследване на урината, седимента, проследяване на кръвното налягане, креатинина.

Какво е лечението?

Лечението при леките и самоограничаващи се форми на заболяването е симптоматично. Необходимо е осигуряване на постелен режим, добра хидратация, диета и аналгезия. При по-тежко протичане на болестта със засягане на гастроинтестиналния тракт или тестисите се включва и кортикостероидна терапия. Дозата и продължителността на лечението зависят от клиничната картина и тежестта на протичане.

 

 

Кортикостероидите повлияват ставните и коремните оплаквания, но не могат да предотвратят бъбречното засягане. При бъбречно засягане с развитие на бъбречна недостатъчност може да се включи и имуносупресивна терапия. Има и проучвания за интравенозно приложение на имуноглобулини и преливане на плазма при по-тежки клинични прояви.

 

Какви усложнения се наблюдават?

Засягането на бъбрека е най-сериозното и опасно усложнение при пурпурата на Хенох-Шонлайн. То настъпва в 1-2% от случаите, като най-често се развива в първите 6 месеца след диагностицирането. В тази връзка основната препоръка след овладяване на пристъпа е проследяване на обикновената урина и кръвното налягане в рамките на следващите няколко месеца. По-рядко се наблюдават усложнения от страна на гастроинтестиналния тракт, като интестинална перфорация например.

 

Каква е прогнозата?

Като цяло прогнозата е много добра, като при повечето деца заболяването отшумява в рамките на около 4 седмици. При около 15-60% от децата се наблюдава нов тласък или няколко такива в рамките на следващите 4 до 6 месеца. Всеки следващ разгар по правило е по-лек от предходния.

 

По принцип децата с по-тежка първоначална изява са с по-висок риск от развитие на рецидив на заболяването. Обикновено дългосрочната прогноза зависи от засягането на гастроинтестиналния тракт и на бъбреците.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Дентално здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising