ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бронхиолит - остра респираторна инфекция при детето

д-р Йордан Георгиев   |   27 октомври 2017   |   Коментари 2
   
   
Бронхиолит - остра респираторна инфекция при детето

Източник: iStockphoto

Бронхилитът е често срещана белодробна инфекция особено при малки деца и кърмачета. Както показва името му, при заболяването се засягат малките въздухоносни пътища – бронхиоли. Причинителите са най-често вируси, а заболеваемостта се увеличава значително през зимните месеци на годината – от октомври до март.

 

В началото бронхиолитът се проявява с общи симптоми, наподобяващи тези при банална вирусна инфекция. Впоследствие обаче състоянието постепенно се влошава с развитие на типичната клинична картина. Продължителността на заболяването варира – от няколко дни до няколко седмици. При кърмачета и при тежко протичане на болестта се налага лечение в болница, където детето да бъде под активно наблюдение.

 

Какви са причините и какво се случва в белите дробове?

Най-честият причинител на бронхиолит в детска възраст е респираторно-синцитиалният вирус (RSV). Много други вируси обаче могат също да предизвикат възпаление на бронхиолите, включително грипните вируси. Тези инфекциозни причинители много лесно се предава от дете на дете по въздушно-капков път – при кихане, кашляне, говорене. Освен това, попадайки в околната среда по повърхността на различни предмети и играчки, лесно се пренасят към респираторния тракт при докосване и игра.

 

Попаднали в дихателните пътища, вирусните агенти предизвикват оток и спазъм на малките бронхиоли. Това ограничава движението на въздуха през тези най-малки въздухоносни пътища и затруднява издишването. Поради тази причина белите дробове са прераздути с въздух, който обаче по-слабо се вентилира и съответно обменя. Това рефлекторно води до учестяване на дишането с цел към дробовете да достигне по-голямо количество кислород.

 

Кои са рисковите фактори?

Най-застрашени са кърмачетата под 6-месечна възраст, тъй като белите им дробове все още са незрели, а имунната им система не може да се справи толкова успешно с патогенните причинители, както при по-големите деца. Други рискови фактори, които се асоциират с повишена заболеваемост от бронхиолит, са:

  • Недоносеност, особено при кърмачета с бронхо-пулмонална дисплазия;
  • Подлежаща вродена сърдечна малформация, която увелиава обема кръв към белия дроб (пороците с ляво-десен шънт);
  • Подлежащо хронично белодробно заболяване;
  • Нарушен имунен статус;

 

 

  • Експозиция на цигарен дим;
  • Хранене с адаптирано мляко. При кърмените деца по-рядко се наблюдават вирусни инфекции като цяло поради протективното действие на майчината кърма посредством антителата, които тя съдържа. Така имунната система на детето значително се подпомага и то по-лесно се справя с болестотворните агенти.
  • Лоши социално-битови условия, включително пренаселеност на жилището;
  • По-голямо братче или сестриче, което посещава детско заведение.

 

Какви са симптомите?

 

В първите няколко дни те са неспецифични: хрема с воднист секрет, запушен нос, кашлица, субфебрилна температура. Няколко дни след това обаче дишането се затруднява и учестява (до над 60 дихателни движения за минута). Възможно е да се появи „свирене” в гърдите – специфичен звук, който се чува от разстояние или се усеща при поставяне на ръка върху гръдния кош на детето.

 

„Свиркането” се проявява по време на фазата на издишването, за разлика от острия ларингит, когато специфичният звук (стридор) се чува по време на вдишването.

 

Друг симптом, който се наблюдава в тази фаза, е тиражът. Той представлява парадоксално хлътване на междуребрените пространства и/или епигастриума (горната част на корема) по време на вдишването на детето.

 

При тежко протичане на бронхиолита започва да се нарушава перфузията на тъканите, поради по-ниското съдържание на кислород в кръвта. Това се изразява в появата на цианоза (посиняване на кожата), най-често около устата.

 

В разгара на заболяването апетитът на детето е понижен, то е по-неспокойно, раздразнително, нарушава се сънят му. Възможно е да се появи и повръщане.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Иванов личен опит     2017-11-09 20:00:19
Тежки поражения нанасят и хлор токсични препарати ползвани за миене на съдове,вилици лъжици.
До 1998 година препоръчвахме балнеотерапия за лечнение на жертвите на хлор токсични препарати.Терористи от Министерство на здравеопазването принудиха собственици на басейни с лечебна минерална вода да хлорират с тежко токсични отрови вкл със СПИН причинители лечебните минерални басейни..В лечебен до 1998 година курорт наблизо няма вече лечебни басейни само остротоксични.Отровите проникват директно
Иванов лични проучвания     2017-11-09 19:56:08
У нас нагло престъпното министерство на здравеопазването за трайни увреждания на горни дихателни пътища ползва хлор токсични отровни препарати.
Образуват облаци силно токсичен газ високи около 135 сантиметра.Бойния отровен газ уврежда бързо и трайно всички деца в градини и ясли.Обгазените развиват специфични ясно видими проблеми вкл зачервено гърло,кашлят появява се хрема.. Посещават личен лекар и следва нагло престъпна неадекватна терапия вкл с антибиотици
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising