ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бебето от 0 до 9 месеца – как се развива?

Иванка Гъркова   |   07 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Бебето от 0 до 9 месеца – как се развива?

Източник: IStockphoto

Едно от големите притеснения на родителите е дали детето им расте и се развива нормално. Кои са основните етапи на нервно-психичното и физическо развитие на детето от 0 до 9 месеца и с какво се характеризират те, разказва д-р Йордан Георгиев от Национална кардиологична болница. Той бе лектор на пролетното издание на Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg в София. 
 
За физическото развитие на детето се съди по различни показатели, които могат да бъдат измерени по някакъв начин. Това са ръст и растежна скорост, телесна маса, никнене на зъби, костна възраст на главата и обиколка на гърдите. Обиколката на главата, теглото и ръстът са трите неща, на които се обръща задължително внимание по време на всяка една детска консултация. Те носят информационна стойност за развитието на бебето, разказва лекарят.
 
„Обиколката на главата (отгоре надолу) е изключително важен показател, по който индиректно съдим за степента на развитие на централната нервна система. Както бързото, така и бавното нарастване на размерите на главата може да крие определен паталогичен процес, който трябва да се възстанови навреме“, казва д-р Йордан Георгиев. И уточнява, че обиколката на главата нараства най-интензивно в първите три месеца. След което растежът се забавя и до една определена възраст нараства с 10-12 см. През втората година от раждането на детето обиколката на главата се увеличава с 2-3 см, а до пубертета - с 6-7 см.
 

Най-важните моменти в развитието:

  • На 12-месечна възраст – утрояване на теглото;
  • На 5-месечна възраст – удвояване на теглото;
  • На 4-годишна възраст – удвояване на ръста;
  • От 6-месечна до 3-годишна възраст – никнене на зъби.
 
Децата показват голяма индивидуалност спрямо теглото. За нормата при раждането се смятат от 2,600 до 4,300 кг. През първите три месеца бебето наддава по 700-900 грама на месец, след което се наблюдава едно по-плавно наддаване на тегло, за да може то на 5-месечна възраст да го удвои, а на 1 година - да го утрои. „Забавянето на наддаване на тегло след това е свързано с по-интензивното движение на детето. То хаби много повече енергия в движение, отколкото в процесите на натрупване на тегло. След 1 година теглото се увеличава с 2 килограма на година“, пояснява специалистът от НКБ.
 
 
Д-р Йордан Георгиев по време на Форум бременност и детско здраве в София
Източник: Станислав Стоянов
 
Ръстът зависи главно от ендокринните и генетични фактори. В първите три месеца детето пораства с 10 см. След което до първата година увеличава ръста си с 24 см, а през втората - с 10-12 см. До пубертета има увеличение с около 5-6 см, а после – с 15 см. 
 
Успоредено с интензивното физическо развитие, нервно-психическите функции на детето претърпяват също интензивно развитие. Те зависят от анатомичната функционална цялост на централната нервна система и доброто функциониране на анализаторите, чрез което детето възприема целия свят, каза д-р Йордан Георгиев по време на Форум бременност и детско здраве. И пояснява, че фината моторика е от особено значение за по-нататъшното развитие на детето. 
 
„Първият месец е най-стресиращ за родителите, защото те не знаят какво да правят с бебето. Най-важно е то да има много добри гълтателни и сукателни рефлекси още от родилния дом. Това означава, че детето е родено здраво и може да се храни“, обяснява педиатърът. През първия месец детето обича да му говорят и така се успокоява. То чува гласовете на родителите си още от утробата и затова ги разпознава като звуци след раждането. 
 
Между храненията бебето трябва да бъде поставено по коремче. Това е изключително важно за развитието на вратната и оксиалната мускулатура, която е на гръбначния стълб. Тя е от основно значение за изправянето на детето и неговото прохождане, казва още д-р Георгиев. И съветва родителите да дават на бебето цветни играчки, с които се подобрява движението на очните ябълки и зрителната острота. 
 
През третия месец детето има много по-добър контрол на главата. В положение по корем има по-добре оформени предмишници. Това е така наречената позиция „бейби кобра“. То посяга вече към играчка като хватът е много специфичен, така наречения „лунален“- с малкия и безименния пръст хваща нещо, което му се подаде в ръката, пояснява специалистът. В този период бебето трябва вече да може и да следи движещите се предмети. Социалните му умения се изразяват в плач за глад, болка и дискомфорт, които майката трябва добре да разпознава. 
 
На 6-месечна възраст детето вече е много по-активно. То има много по-добър контрол на главата на всяка една позиция на тялото. Може да се обръща от гръб по корем. „Мненията за пълзенето са малко противоречиви. Не всички пропълзяват. Някои директно прохождат, някои се търкалят, имат различни начини за придвижване“, допълва д-р Георгиев. И изтъква, че повечето деца започват да пълзят назад с привлачване на тялото и изтласкване на ръцете. Като на 6-месечна възраст то трябва да има и добра опора на краката – когато го оставим право и го хванем за мишниците, да може да се опре с крачета. 
 
„При фината моторика детето прехвърля играчки от едната в другата ръка, изговаря звуци и срички. Така изразява вече новите положителни и негативни емоции. Тук започва и страхът от контакт с непознати. Когато някой го закача, то вече има много негативни реакции“, посочва лекарят. През този период се промени и хватът му. То вече задържа в ръката си по-малки играчки благодарение на три пръста.
 

Развитие през деветия месец

  • Стабилен седеж без опора при добър контрол на главата;
  • Пълзене напред;
  • Изправя се, като се придържа за неподвижна опора;
  • Прави крачки с подкрепа.
 
След 6-месечна възраст много родители купуват проходилки, но тези от тип "паяк" не са подходящи. „С тях детето се придвижва много бързо, не се развиват мускулите на краката и седалището му, които имат ключово значение. И след като то се премества бързо от точка А до точка Б, няма стимул да проходи“, коментира д-р Георгиев и препоръчва използването на бутащи играчки. 
 
Редовното посещаване на детска консултация има ключово значение за ранното установяване на нарушенията в развитието. Така лекарите могат да вземат своевременни мерки, казва лекарят. Според него всяко дете е уникален организъм, който има свой темп на развитие и родителите не трябва да се притесняват, че той не отговаря напълно на написаното в ръководствата за отглеждане
 
Още за развитието на детето след 9-месеча възраст може да видите във ВИДЕОТО от Форум бременност и детско здраве. 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Еко среда
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter