ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Енкопреза - на какво се дължи изпускането по голяма нужда?

д-р Йордан Георгиев   |   08 септември 2017   |   Коментари 0
   
   
Енкопреза - на какво се дължи изпускането по голяма нужда?

Източник: iStockphoto

Какво представлява енкопрезата?

Това е състояние, което се характеризира с волно или неволно изпускане по голяма нужда на неподходящи места, след като детето вече е приучено да използва тоалетната и да задържа тазовите си резервоари. За да се постави диагнозата е необходимо да се регистрират повече от едно изпускане по голяма нужда месечно в рамките на 3 последователни месеца. Не се поставя диагнозата енкопреза, когато изпускането по голяма нужда е в резултат от прием на лаксативи или при наличие на подлежащо друго заболяване.

 

Функционалната енкопреза се среща след 4-годишна възраст. Тя е по-честа при момчетата и засяга 4% от децата на 5-6 годишна възраст и около 1,5% от децата на 11-12 годишна възраст.

 

Каква е причината?

В основата на енкопрезата стоят комбинация от няколко фактора – биологични, емоционални, когнитивни. Въпреки, че се счита като функционално заболяване, т.е. без морфологична причина, необходимо е да се има предвид, че роля в отключването му могат да окажат и нарушенията в чревния мотилитет, наследствени фактори и други. Често налице са още конфликти в семейството, насилие и други.

 

Стресът също е фактор в отключване на заболяването, особено когато е налице и фамилна предиспозиция. Други фактори са създаването на лоши тоалетни навици още в ранна детска възраст и неправилният хранителен режим.

 

Каква е клиниката?

Често първоначално е налице зацапване на бельото. Родителите възприемат това по-скоро като признак на диария, а не на запек. Енкопрезата обаче често се асоциира именно с по-твърди изпражнения, коремна болка, болка при дефекация, намален апетит, лошо наддаване на тегло. Често е налице още и незадържане на урина (нощно напикаване например).

 

В други случаи тя може да се дължи по-скоро на подлежащо психологично състояние. Такива деца често не се справят добре в училище, към тях има по-лошо отношение от страна на съучениците, главно поради неприятната миризма, която съпровожда зацапването на бельото.

 

Как се поставя диагнозата?

На първо място трябва да се изключи наличие на подлежащо друго заболяване или медицинско състояние (например спина бифида). Необходимо е и извършване на ректално туширане, за да се установи дали е налице задръжка на изпражнения. При необходимост се назначават още изследвания.

 

 

Има ли лечение?

Лечението цели отстраняване на натрупаните и задържани фекални маси посредством прием на лаксативи или препарати на растителна основа за определен период от време. Необходимо е хранене с добре балансирана храна и създаване на добри тоалетни навици. Препоръчва се поставяне на детето на тоалетната след всяко хранене. В някои случаи диетата трябва да включва и храна, богата на фибри.

 

В по-затегнатите случаи се налага и консултация с психолог, поведенческа терапия. Ролята на родителите е ключова, като те трябва да поощряват и награждават детето при спазване на добър хигиенно-диетичен режим. Семейната среда трябва да бъде спокойна. Не трябва да се оказва натиск върху детето, както и да му се приписва чувство за вина, да се създават ситуации, в които то би се чувствало дискомфортно и засрамено.

 

При спазването на предписанията при около 80% от децата се отбелязва значителен напредък. Въпреки това нарушаването на диетата или промяна на режима, биха могли да доведат до рецидив. Това се наблюдава по-често при деца, при които са налице поведенчески проблеми. В тези случаи те могат да използват този медицински проблем, с цел да окажат влияние и дори контрол върху родителите си, когато например усещат недостиг на внимание или ревност (при поява на друго дете в семейството). Тогава е необходимо провеждане и на семейна и поведенческа терапия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Естетични процедури
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter