ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво е влиянието на слънчевите лъчи върху кожата на детето?

д-р Йордан Георгиев   |   14 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Какво е влиянието на слънчевите лъчи върху кожата на детето?

Източник: iStockphoto

Всички ние се нуждаем от слънчевите лъчи. Дозираното излагане на слънце оказва благоприятно въздействие върху физическото и психическото състояние на организма. Безспорни и многобройни са ползите за детския организъм от слънчевото греене. Трябва обаче да се има предвид, че продължителното излагане на слънце, в комбинация с незащитена от УВ-лъчите кожа, може да доведе до тежки последствия.

 

Децата са най-уязвими, ето защо е необходимо у тях от ранна детска възраст да се създадат хигиенни навици за това какви грижи трябва да се полагат за кожата преди, по време на и след излагането на слънце.

 

Факти за слънчевите лъчи

Слънчевите лъчи, които достигат до земната повърхност, включват в състава си и УВ-лъчи. Най-общо те се разделят на UVA, UVB и UVC. Те имат редица ефекти върху организма, някои от които и неблагоприятни:

 

1. UVA-лъчите предизвикват остаряване на кожата, образуване на бръчки, развитие на кожни новообразувания, като меланом. Тези лъчи почти безпрепятствено достигат до земната повърхност, преминавайки през озоновия слой на атмосферата. Те оказват съществен ефект върху кожата при излагането на слънце. Под въздействие на UVA лъчите в кожата се синтезира меланин, който е отговорен за изграждането на тена.

 

2. UVB-лъчите също могат да бъдат опасни, тъй като предизвикват изгаряния на кожата, развитие на катаракта, повлияват имунната система. Те също така се свързват с образуването на кожен рак. Счита се, че рискът от развитие на малигнен меланом (най-опасната форма на кожен рак) се асоциира с кожните изгаряния, които човек получава още в ранните години от живота. Ето защо е изключително важно предпазването на детската кожа от вредното въздействие на УВ-лъчите. По-голямата част от UVB-лъчите не могат да преминат през озоновия слой, но другата част успяват да достигнат до земната повърхност.

 

3. UVC-лъчите са най-опасни, но за щастие те се отблъскват от озона и не достигат до земята.

 

Меланин – първа линия на защита на кожата

UV-лъчите стимулират меланоцитите, които участват в изграждането на кожата, да синтезират меланин. Той представлява и първата защита на кожата спрямо неблагоприятното въздействие на UV-лъчите. Меланинът е пигмент, чиято функция е да защитава ядрата на клетките, които са носители на генетичната информация и са най-чувствителни на вредното въздействие на UV-лъчите.

 

 

Цветът на кожата на човек зависи от концентрацията на меланин в нея. Колкото тя е по-светла, толкова по-малко меланин съдържа и толкова по-податлива е тя на вредното въздействие на UV-лъчите.

 

Под влияние на UV-лъчите в кожата се натрупва допълнително количество меланин – образува се тен. Но дори т.нар. „здравословен” тен може да крие потенциално увреждане на кожата. Рискът от кожна увреда зависи от количеството и интензитета на слънчевото излагане. Когато то надхвърли протективното действие на меланина, настъпва слънчево изгаряне. Най-застрашени са децата, които:

  • Имат множество бенки по кожата (или кожата, на чиито родители има повишена склонност към образуване на бенки).
  • Имат много светла коса и очи.
  • Имат фамилна анамнеза за рак на кожата, особено за малигнен меланом.

 

При тези деца родителите трябва да бъдат особено педантични и внимателни по отношение на защитата на кожата от действието на ултравиолетовите лъчи. Съдържанието на UV-лъчи в слънчевата светлина варира в зависимост от сезона и локацията. UV-лъчите са най-силни през летните месеци, както и на места, близки до Екватора. Там озоновият слой е най-тънък, което позволява на UV-лъчите в по-голяма степен да достигат до земната повърхност. Затова на тези места е необходимо използването и на по-силна слънцезащитна козметика.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Бебе. Кърмене.
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter