ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как летенето със самолет се отразява на ушите на детето?

д-р Йордан Георгиев   |   23 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Как летенето със самолет се отразява на ушите на детето?

Източник: iStockphoto

Много често по време на полет човек изпитва неприятни усещания в ушите, като натиск, пукане, болка и т.н. Децата (особено в кърмаческа и ранна детска възраст) могат да реагират по-драматично и да изпитват видим дискомфорт. То обаче е нормална част от полета и се обяснява с големите разлики в налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. 
 
Евстахиевата тръба свързва дъното на устната кухина и средното ухо. Именно нейната функция е да уеднаквява наляганията от двете страни на тъпанчевата мембрана. Това се случва при прозяване, гълтане, говорене и е съпроводено с т.нар. "пукане на ушите". Физиологично при децата Евстахиевата тръба е по-тясна и къса и все още не функционира толкова ефективно, както при възрастните.
 
Функцията й се затруднява и при редица болестни състояния, като хрема, обикновена настинка, остър отит, тонзилит, възпаление на третата сливица. Тогава Евстахиевата тръба се "запушва" от натрупания в нея мукус и налягането в средното ухо не може да се уеднакви с атмосферното.
 
По време на полети, изкачване в планината, гмуркане, дори понякога при возене в асансьор, атмосферното налягане рязко се променя. Това довежда до оказване на натиск върху тъпанчето и усещане за болка. 
 
Натискът и болката в ушите са най-често при излитане и кацане на самолета. Ето защо много от бебетата стават неспокойни и плачат в началото и края на полета. Болката обаче е временна и не води до развитие на сериозни и трайни усложнения или последствия. Тя трае обикновено няколко минути докато Евстахиевата тръба изравни налягането в средното ухо с атмосферното.
 
Ако детето има съпътстващо заболяване, като остър отит, лекуващият лекар може да препоръча отлагане на полета до овладяване на инфекцията. В противен случай е възможно да настъпи руптура или разкъсване на тъпанчевата мембрана. 
 

Какво може да направите, за да облекчите неприятните усещания по време на полета?

 
Има няколко прости метода, посредством които може да помогнете на детето за справяне с болката:
  • Давайте му достатъчно течности. Това е важно за провокиране на гълтането, посредством което налягането от двете страни на тъпанчето се изравнява. От друга страна въздухът в самолетите обикновено е много сух, което води до сгъстяване на слузния секрет в горните дихателни пътища. Поради тази причина Евстахиевата тръба по-лесно може да се "запуши".
  • Ако детето е летяло и преди със самолет и знаете, че трудно понася излитането и кацането, става много неспокойно и изпитва видим дискомфорт, може да му дадете парацетамол или ибупрофен половин-един час преди полета.

 

  • При по-големите деца помага дъвкането на дъвка или дъвчащ бонбон (при деца над 3 годишна възраст).
  • Използвайте биберон или залъгалка. По този начин Евстахиевата тръба се отваря и налягането в средното ухо се изравнява с атмосферното.
  • Прозявките също помагат (ако детето може да ги изпълнява волево).
  • Събудете детето преди излитане и преди кацане. По време на сън човек гълта по-рядко, следователно се затруднява функцията на Евстахиевата тръба.
  • Правете дихателни упражнения. Това е възможно при по-големите деца. Поемате дълбоко въздух, запушвате носа с пръсти и издишвате през него, докато тъпанчевата мембрана "изпука".
  • Ако детето приема антихистаминов препарат или назален деконгестант, консултирайте се с лекуващия му лекар дали да продължите терапията и по време на полета. Това би могло да помогне за справяне с неприятната болкова симптоматика.
Макар и рядко, е възможно болката в ушите да продължи до няколко часа след полета. Продължете описаните по-горе прийоми, като евентуално може да приложите и ибупрофен или парацетамол за облекчаване на неприятните усещания. Ако болката се задържи повече от няколко часа, е необходимо да се консултирате с лекар.
 
Посредством описаните методи може да направите следващия полет далеч по-комфортен за Вас и детето.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Сън
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter