ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Инфекция на пикочните пътища - засяга 8% от момичетата

д-р Йордан Георгиев   |   17 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Инфекция на пикочните пътища - засяга 8% от момичетата

Източник: iStockphoto

Инфекциите на пикочните пътища са сред често срещаните в детска възраст. Те засягат около 8% от момичетата и 1-2% от момчетата на възраст до 5 години.

 

При по-големите деца инфекцията се проявява с типични симптоми, като парене и болка при уриниране. В ранна детска и кърмаческа възраст това обаче не е така, което понякога затруднява диагностиката. В тези случаи често повишената телесна температура е единственият симптом.

 

Най-честият причинител (в над 80% от случаите) на уринарните инфекции е E. coli. Бактериите нормално се срещат в гастроинтестиналния тракт и проникват в пикочните пътища по съседство от областта около ануса. Много други инфекциозни причинители – вируси и бактерии могат да предизвикат възпаление на уринарния тракт.

 

Инфекциите на пикочните пътища са по-често срещани при момичетата, поради някои анатомични особености – късия и широк пикочен канал, както и при необрязани момчета под 1-годишна възраст. Други рискови фактори включват:

 

 • Различни нарушения в структурата и функцията на уринарния тракт (например бъбречни малформации, стеснения по хода на пикочните пътища);
 • Връщане на урината от пикочния мехур нагоре към уретерите и бъбреците. Това състояние е известно като везикоуретерален рефлукс (ВУР) и се доказва при 30-50% от децата с инфекция на пикочните пътища;
 • Лоши хигиенни навици;
 • Фамилна история за инфекции на пикочните пътища.

 

Какви са симптомите?

 

Оплакванията зависят от възрастта на детето и от това коя част от отделителната система е засегната. Детето може да е по-раздразнително, да се храни по-лошо, да повръща. Температурата се повишава, понякога без видима причина и трудно се повлиява от антипиретици. При по-големите деца могат да са налице следните оплаквания:

 • Болка, парене или неприятно чувство при уриниране;
 • По-често уриниране, на малки порции;
 • Треска;
 • Често нощно уриниране;
 • Нощно напикаване;
 • Болки в корема;
 • Неприятна миризма на урината, която може да изглежда по-мътна;
 • Повръщане;
 • Отпадналост;
 • Болки в кръста.

 

Как да предпазим детето?

При кърмачета и малки деца честата смяна на пелените е много важна за предпазване от развитие на инфекции на пикочните пътища. При по-големите деца е ключово изграждането на добри хигиенни навици. Момичетата трябва да бъдат научени да се забърсват отпред-назад, а не в обратната посока – по този начин се предотвратява колонизацията на уретрата (пикочния канал) с чревни бактерии.

 

Децата не трябва "да се стискат”, когато им се ходи до тоалетна, тъй като задръжката на урина създава благоприятни условия за развитие на болестотворни микроорганизми.

 

В училищна възраст момичетата трябва да избягват употребата на твърди и силни сапуни, които могат да предизвикат раздразнение на епитела на пикочните пътища. Бельото трябва да е памучно.

 

Всяко дете, при което е открит везикоуретерален рефлукс трябва да следва препоръките на наблюдаващия лекар за превенция, както и терапевтичния план при налична инфекция.

 

 

Как се поставя диагнозата?

Лекарят подробно разпитва за наличните оплаквания и провежда общ преглед. При съмнение за инфекция на пикочните пътища може да се наложи да се изследва урина.

 

Начинът на вземане на проба зависи от това колко е голямо детето – при малките деца това става чрез специални колектори; по-големите деца, които имат контрол на тазовите резервоари, могат директно да уринират в колекторно шишенце. Част от пробата може да се посее на специални среди, за да се установи точният бактериален причинител. Това има важно значение за определяне на правилното медикаментозно лечение.

 

Каква е терапията?

Инфекциите на пикочните пътища се лекуват с антибиотици. Антибиотичният курс зависи от състоянието на детето и клиничната картина. В хода на заболяването може да се наложи да се повтори изследването на урина, за да се провери терапевтичният ефект.

 

Важно е детето да пие достатъчно течности, както и да се изхожда редовно по малка и голяма нужда. За профилактика се използват различни физиотерапевтични методи, както и хранителни добавки и медикаменти (например съдържащи червена боровинка).


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter