ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Разрастване на третата сливица при децата - до какво води?

д-р Йордан Георгиев   |   03 март 2017   |   Коментари 2
   
   
Разрастване на третата сливица при децата - до какво води?

Източник: iStockphoto

Какво е устройството на третата сливица?

Назофарингеалната тонзила, аденоидна вегетация или т.нар. трета сливица се намира в носоглътката, на прехода между носната кухина и фаринкса. Тя, както и останалите тонзили, е изградена от лимфна тъкан. Основната й функция е да защитава организма, като „улавя” патогенните микроорганизми – вируси и бактерии, които човек вдишва или поглъща.

 

За разлика от небните тонзили, които са видими при обикновен преглед на гърлото, излседването на третата сливица става чрез специална техника – т.нар. задна риноскопия или чрез туширане на епифаринкса с пръст.

 

Назофарингеалната тонзила изпълнява важна функция при бебетата и малките деца, като ги защитава от попаднали в организма патогени. С израстването и укрепването на организма, той си изгражда друи методи за защита и постепенно функцията на тонзилите намалява.

 

При децата след 5-годишна възраст аденоидната вегетация започва да се свива и практически изчезва до навлизане на детето в юношеска възраст. В някои случаи обаче третата сливица увеличава размерите си – настъпва хиперплазия. Това се случва при чести, рецидивиращи инфекции. Хиперплазията има приспособителен характер – разрастването на лимфната тъкан подобрява защитните механизми на организма в борбата му с патогенните причинители. Това обаче довежда до развитие на редица оплаквания.

 

Какви са симптомите?

Разрастването на третата сливица, разположена в областта на назофаринкса, води до ограничаване на въздушния поток и затрудняване на носното дишане. Като резултат децата започват да дишат предимно през устата. Това води до редица последици:

  • Хъркане през нощта;
  • Шумно дишане;
  • Развитие на обструктивна сънна апнея – паузи в дишането по време на сън с продължителност няколко секунди;
  • Носов говор;

 

Появява се почти непрекъсната слузно-гнойна секреция от носа, която нощем се стича назад към носоглътката и предизвиква нощна кашлица. Тя понякога е толкова силна, че води и до повръщане.

 

 

В резултат от разрастването на назофарингеалната тонзила и настъпилата оклузия на носните въздухоносни пътища, се развива т.нар. високо „готическо” небце.

 

Нарушава се и вентилацията на средното ухо, поради ограничаване потока на въздуха през Евстахиевата тръба. Последната свързва средното ухо със задната част на фаринкса. Това довежда до натрупването на секрет в средното ухо, който не може да се дренира и създава благоприятни условия за поселване с патогенни микроорганизми и развитие на чести, рецидивиращи отити.

 

От своя страна това може да доведе до временно или трайно намаляване на слуха. В ранната детска възраст той има ключово значение за речевото развитие. Ето защо нарушенията в слуха могат да окажат трайни последици за формирането на говора.

 

Нарушава се и вентилацията на околоносните синуси и много често разрастването на третата сливица има като последствие възникване на хроничен максиларен синузит.

 

Децата, които имат хиперплазия на третата сливица, изглеждат по типичен начин – формира се т.нар. аденоиден фациес – постоянно отворена уста, изгладени назолабиални гънки, издължено лице, стесняване на горната челюст и горната устна, долната устна се обръща надолу и се уплътнява. Затрудненото носно дишане води до нарушаване на газообмена. Децата стават летаргични, трудно им се задържа вниманието, трудно се концентрират. В по-късна възраст това води до проблеми в училище и трудности при усвояването на материала.

 

Какво е лечението?

В началото се опитва консервативно лечение с прилагане на медикаменти. Ако то е неуспешно или ако разрастването на третата сливица е прекалено голямо и предизвиква тежко изразени симптоми, като обструктивна сънна апнея, намален слух, чести изфекции, се пристъпва към оперативно отстраняване на третата сливица, т.нар. аденоидектомия.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ivanov warning с ХЛор геноцид     2017-03-04 13:33:31
чрез разоряващи ВиК глоби зомбирани и озверени от дирекции "обществено здраве" принуждават ВиК да отравят питейни води с различни тежко токсични химически оръжия/хлор токсични/ Отровните препарати разтварят постчернобилски и други канцерогенни съставки в водопроводи и резервоари..Отровените деца се познават лесно по специфично жълт цвят.Отровени лекари при споменаване на хлор във водите побледняват смъртно.Да се обезпечат лаболатории за иследване на питейни води за хлор токсични химически оръжи
Ivanov     2017-03-04 13:28:24
За трайно повреждане на милиони БЪлгари бялата мафия използва ХЛОР Токсични разтвори.Терористите обгазяват обем до 139 сантиметра в детски градини което им гарантира трайни увреждания на майчината охрана вкл на горни дихателни пътища.За причиняване на по тежки увреждания терористиtе принуждават децата да се хранят с хлорирани прибори,чаши чинии..Резултат зачервено гърло,болни сливици,бронхит,пневмонии,левкози,диабет и развалени зъби..В момента терористи от Министерството тровят нагло водата
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter