ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Ваксини и странични реакции - мит или реалност?

д-р Йордан Георгиев   |   03 октомври 2016   |   Коментари 0
   
   
Ваксини и странични реакции - мит или реалност?

Източник: iStockphoto

Ваксините, така както и всяко друго лекарство, могат да предизвикат нежелани лекарствени реакции. Повечето съществуващи ваксини са с доказан профил на безопасност и затова сериозните странични ефекти се срещат много рядко.

 

Важно е да се отбележи, че благодарение на широката употреба на ваксините, човечеството се е „избавило“ от редица смъртоносни заболявания, които са вземали милиони жертви всяка година.

 

В медицината още от древността съществува постулатът Primum non nocere! (Преди всичко не вреди!). Основно правило е при назначаване на всяко лечение, изследване, профилактика и т.н. да се преценява съотношението полза - риск за пациента. В това отношение рискът от нежелани лекарствени реакции при приложение на ваксина е много по-малък в сравнение с потенциалната полза, която носи тя, предпазвайки организма от смъртоносни заболявания.

 

Въпреки това различните ваксини могат да имат някои странични ефекти, повечето от които са леко изразени и отшумяват в рамките на няколко дена. Те включват:

  • Болка в мястото на апликация на ваксината. Тя обикновено преминава в рамките на няколко дни.

Временната болка, която се причинява по време на апликацията и след това, обикновено води до развитието на страх от ваксиниране. Това също може да се нарече страничен ефект от ваксинацията. Известно е, че 1 на 10 човека избягва поставянето на ваксина именно поради тези причини.

  • Зачервяване и подуване около мястото на убождането. В този случай от полза могат да бъдат поставянето на хладен компрес върху мястото на апликация. По този начин се облекчава локалната реакция.
  • Краткотрайни грипоподобни симптоми. Те включват: леко повишаване на температура, повръщане, болки в корема, главоболие, раздразнителност. Тези странични реакции се срещат при 1 на 4 ваксинирани деца. Появяват се кратко време след приложението на самата ваксина и би трябвало да отшумят в рамките на 1 до 2 дни. В случай, че симптомите продължат по-дълго време или са по-силно изразени, е необходимо консултация с лекар.

 

По друг начин стои въпросът при ваксинация с ваксината срещу морбили, паротит и рубеола. Тя е съставена от три компонента срещу съответните инфекциозни причинители. Обикновено страничните реакции от тази ваксина настъпват малко по-късно:

  • След 6-10 дни започва да „работи“ ваксината срещу морбили. Тя може да предизвика повишена температура, морбилиформен обрив по тялото, нарушение в апетита.
  • След 2-3 седмици ваксината срещу паротит може да предизвика паротитоподобни симптоми – повишена температура и увеличени лимфни възли.
  • След 12-14 дни рубеолната компонента може да предизвика леко повишена температура и обрив.

 

Налага ли се лечение?

Обикновено телесната температура е само леко повишена. Това, което може да направите е да оставите детето само с 1 слой дрехи. Давайте му повече течности, а ако кърмите – правете го на по-чести интервали. Обикновено не се налага прием на антипиретици, но ако детето изпитва видим дискомфорт, може да му дадете парацетамол, съобразно възрастта и килограмите му. Той ще облекчи и болезненото усещане.

 

 

Кога е необходимо да се консултирате с лекар?

Сериозните странични реакции от ваксините се срещат много рядко, но е възможна тяхната поява. Някои от по-сериозните оплаквания могат да включват:

  • Алергични реакции, като обрив, сърбеж, подуване и отоци по лицето или около устата, затруднено дишане, понижено кръвно налягане;
  • Припадък;
  • Висока температура;
  • Болки в ставите.

Ако се появят такива оплаквания, е необходимо да посетите лекуващия лекар на детето, който да оцени състоянието му, като прецени дали става въпрос за нежелана реакция спрямо ваксината.

 

Спекулациите за връзката между ваксинирането и по-сериозните заболявания, например аутизъм, не лежат на научно доказателство и не са потвърдени при проучвания.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Зачатие
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter