ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Дете с диабет тип 1 – как трябва да се храни?

д-р Десислава Иванова   |   27 декември 2015   |   Коментари 1
   
   
Дете с диабет тип 1 – как трябва да се храни?

Източник: iStoskphoto

Лечението на захарния диабет е комплексно – приложение на инсулин, правилен хранителен режим и физическа активност. Хранителният режим на децата, страдащи от това заболяване, се основава на препоръките за здравословно хранене в детската възраст. Изключително важно е родителите да могат да изчисляват въглехидратното съдържание и гликемичния индекс на храната, за да прилагат съответно количество инсулин. Това осигурява добър кръвнозахарен контрол и правилен растеж и развитие на детето.
 

1. Как се оценява въглехидратното съдържание на храната?

Оценката на въглехидратното съдържание има значение за инсулинолечението и поддържането на референтни стойности на кръвната глюкоза. Детето и семейството му трябва да разберат основни понятия като хлебна единица и гликемичен индекс.
 
Хлебната единица оценява директно въглехидратното съдържание на продукта (1 хлебна единица = 12 г глюкоза). Гликемичният индекс е стойност, показваща степента с която конкретна храна повлиява кръвната захар след консумирането й. Храни с нисък гликемичен индекс са пълнозърнестият хляб, несладките плодове, макаронените изделия и млечните продукти.
 
Познаването на тези два термина от родителите дава възможност за спазване на хранителния режим на детето, включването на разнообрани храни в него, смяна на един хранителен продукт с друг и най-важното – правилна преценка на дозата на инсулина.
 

2. Основни препоръки за хранене на дете с диабет

Общият калориен внос се получава от трите основни хранителни източника – въглехидрати, мазнини и белтъци. Тяхното количество в дневния хранителен прием зависи от възрастта на детето.
 
Въглехидрати – 50-55 % от общия калориен внос
 
Препоръчително е да се подбират храни с нисък гликемичен индекс – боб, грах, леща, плодове и зеленчуци, нискомаслени млека. Позволен е прием на продукти със захароза, но в силно ограничено количество. Намален трябва да бъде и приемът на газирани напитки със захар, защото могат значително да повишат кръвнозахарното ниво и наддаването на тегло. Много подходящи са обаче при хипогкемия.
 
Мазнини – съставят 25-30 % от общия калориен внос
 
Основна цел на хранителния режим е да намали приема на наситени и транс-мастните киселини. Тяхното количество се ограничава до 10% от хранителния внос. Наситените мастни киселини се откриват най-вече в мазни меса и пълномаслени млека. Транс-мастните киселини се образуват при обработката на растителните масла и се съдържат в маргарини, мазнини за готвене и пържене, бисквити и сладки.
 
 
Необходимо е при приготвянето на дневното меню да се подбират продукти, съдържащи мононенаситени киселини и омега-3 мастни киселини – риба и морски продукти, зехтин, орехи, маслини, краве масло и други.
 
Белтъци – 15-20 % от общия хранителен внос
 
Приемът на достатъчно количество белтъци за съответната възраст е от значение по отношение на правилния растеж и развитие на детето. Белтъци могат да се набавят от растителни и животински източници. За всички деца с диабет са подходящи риба и нетлъсто месо. Установяването на диабетна нефропатия (едно от усложненията на диабета) в микроалбуминурия е причина за намаляване на белтъчния внос с храната.
 
• Други
 
Фибрите са полезни за чревната перисталтика и липидния контрол. Набавят се от плодове, зеленчуци, боб и тестени изделия. При деца над 2-годишна възраст дневното им количество се изчислява по формулата: възрастта (в години) + 5 = грама фибри.
 
Децата с диабет се нуждаят от същите количества витамини и минерали като здравите. Препоръчва се ограничване на готварската сол. За целта трябва да се има предвид, че голяма част от готовите храни в търговскта мрежа са предварително обработени с натриев хлорид.
 
За детето с диабет е най-добре да пие повече вода. Някои диетични продукти с ниско съдържание на захар са подсладени с захарин, аспартам, цикламати. Те нямат калориен ефект и не изискват допълнително приложение на инсулин. Популярно е използването на естествен подсладител, получен от растението стевия. Ефектът му върху кръвната захар е незначителен.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

,,     2015-12-27 18:51:50
da pazi BOG !
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Секс и здраве
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter