ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Мехурчета и язви по небцето и гърлото насочват за херпангина

Цветелина Игнатова   |   26 юни 2015   |   Коментари 0
   
   
Мехурчета и язви по небцето и гърлото насочват за херпангина

Източник: iStockphoto

Херпангината е често срещано детско заболяване, което причинява треска и се характеризира с появата на прозрачни мехурчета, превръщащи се в язви по мекото небце и задната част на гърлото. Причиняват се от ентеровируси - малки РНК вируси. Предава се по фекално-орален път, което означава, че инфекцията се разпространява посредством попадане в устата на здрав човек на заразени с вирусите причинители фекални частици. Вирусите са силно заразни и се разпространяват лесно сред малките деца, особено в училищата и детските градини.

Заболяването протича за 2 – 3 дни до седмица, като началото е грипоподобно.

Температурата се повишава до 39 – 40 °C. Детето е с влошено общо състояние, отпуснато, има загуба на апетит и отказва да приема течности. Главоболието е чест симптом.


Характерно е повръщане и неволево изтичане на слюнка от устата при бебетата.

Появява се характерен везикулозен (мехурчест) обрив по задната страна на фаринкса, сливиците и мекото небце. Мехурчетата са изпълнени с бистро съдържимо. След спукването им се образуват малки ранички, язви, до около 5 милиметра, които лесно и бързо зарастват без образуване на налепи. Ранички в задната част на устата и гърлото започват да се появяват около 2 дни след проявата на първоначалните симптоми. Обикновено язвите са сиви на цвят и често обривът е заобиколен от червен вал. Раничките обикновено изчезват за около 7 дни.

Откриват се увеличени и болезнени подчелюстни и шийни лимфни възли. Възможна е поява и на външни обриви по кожата на тялото, без определена локализация. Обичайно не сърбят и са бързопреходни.Лабораторни изследвания при типична херпангина не се налагат.

Усложненията при херпангина са много редки. Тревожни признаци са светобоязън (дразнене от светлина), симптоми на обезводняване – сухота в устата, сънливост, намалена честота на уриниране, по-тъмен на цвят урина или хлътнали очи, рязко влошаване на общото състояние, което налагат преглед при лекар.

Лечението се основава на различни фактори, като възрастта на детето, специфични симптоми и поносимостта му към определени лекарства. При вирусните инфекции антибиотиците не са ефективно лекарствено средство. Основната цел на лечението е да се ограничат и контролират симптомите.

Назначават се температуропонижаващи лекарства като парацетамол и ибупрофен, които действат и обезболяващо. Аспирин не се назначава на деца до 16 години, тъй като е възможно да се развие синдром на Рей. Не се предписват антибиотици, освен ако не настъпи допълнителна бактериална инфекция. Използват се локални анестетици за облекчаване на болката в устата, въпреки че те обикновено не са необходими. Увеличете приема на течностите на детето. Допустими са всякакви студени млечни продукти. Избягвайте да давате пикантни, пържени или кисели храни.

Симптомите на херпангина обикновено изчезват за около 7 дни без трайни последствия за здравето на детето.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от По-красиви днес
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter