ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Остри отравяния в детска възраст – първа помощ

д-р Антоан Гарев   |   19 май 2015   |   Коментари 0
   
   
Остри отравяния в детска възраст – първа помощ

Източник: Thinkstock

Известни са милиони отровни вещества. Ежегодно разнообразието им се увеличава с десетки хиляди. Статистиката показва, че на всеки 15 секунди в САЩ се получава съобщение за отравяне на един възрастен човек, а на всеки 30 минути - на едно дете. За остро отравяне при дете се мисли, когато на фона на пълно здраве у детето се появят симптоми от страна на различни органи и системи.

 

Разбира се, може и да не се касае за остро отравяне и пак симптомите на някое заболяване да се появят внезапно. При подозиране обаче, на отравяне, съществуват няколко елементарни мероприятия, които могат да бъдат извършени от близките до транспортирането на детето до болнично заведение.

 

Основните пътища, по които може естествено да навлезе една отрова в организма, са през гастро-интестиналния тракт, дихателната система и кожата. Химичните характеристики на отровите могат да бъдат безкрайно много. Тези характеристики ще определят тяхното разпределение, метаболизиране, специфично действие и т.н.

 

Целта на първата помощ в домашни условия не е толкова да бъде разпозната точната химична структура на отровата, колкото да се добие представа от къде тя е дошла, как е навлязла в тялото на детето и да се направи опит за намаляване на концентрацията на погълнатото вещество. Установяването на клиничната картина, специфичната отрова и провеждането на детоксикиращи мероприятия се осъществява в болнична обстановка!

 

 

Ако отровата е била погълната през устата и детето е в съзнание, по механичен път, чрез дразнене на гърлото, се предизвиква повръщане като преди това на детето се дава да изпие една чаша вода или мляко. При поглъщане на киселина или основа, повръщане не трябва да се предизвиква! Тези химични вещества трябва да бъдат неутрализирани. Киселината се неутрализира със сода бикарбонат, а основата с оцет или лимонена киселина. Прясното мляко неутрализира както киселините, така и основите.

 

Ако входната врата за отровата е била кожата, дрехите се събличат и областите от тялото, които са били в контакт с отровата, се измиват обилно с вода и сапун.

 

Ако токсичното вещество е постъпило през дихателната система, е необходимо бързо извеждане на детето на свеж въздух. Във всички случаи обаче, тези мероприятия не отменят посещението на лекар, което при съмнение за отравяне трябва да стане незабавно.

 

Посочение мероприятия са универсални. Те са в сила и за отравянията при възрастни. Ако постардалият е в безсъзнание или в тежко общо състояние, първостепенен приоритет е бързото транспортиране до болнично заведение.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
Още от Новини и събития
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter