ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

4 основни фактора за здрав имунитет на детето

Puls.bg   |   20 септември 2014   |   Коментари 2
   
   
4 основни фактора за здрав имунитет на детето

Източник: thinkstock

Настъпва есента и пускаме детето в училище или детска градина, колкото с вълнение заради новите светове, които ще му се разкрият, толкова и с притесненията ни, свързани с негативите, които придружават детските колективи. Постоянно течащ нос, кашлица, настинки и грип, чревни инфекции...

 

От една страна няма как да избегнем риска от боледуване на детето, заради честата среща с непознати бактерии и вируси, на които сме изложени всички и неговия развиващ се имунитет. Примирението обаче, че детето ни е болнаво и организмът му е по-слаб, не е характерно за родителя. Все пак имунитетът не се дължи просто на гени. Съществуват някои ефективни и проверени с годините начини да се подобрят защитните сили на детския организъм. Няма имунна система, която да осигури 100% защита от причинители на инфекции и болести, но добрият имунитет, със сигурност, позволява на детето повече да играе и расте свободно и безгрижно, а родителите - да бъдем по-спокойни. За добър имунитет се говори и когато боледуването протича за кратко, организмът се възстановява бързо и става по-устойчив на патогенни микроорганизми.


Как може да се постигне добър имунитет при детето? Поставили сме си за цел на този въпрос да получите обширна полезна информация на достъпен език директно от специалисти на поредния форум на Puls.bg, посветен на детското здраве. Форумът ще се проведе на 11 октомври в Интер Експо Център в столицата, като на него ще се засегнат едни от най-болезнените въпроси на родителите:

  • Как да избегнем честите боледувания на детето и подобрим имунитета му?
  • Какво трябва да бъде храненето на детето, за да се радва то на добро здраве, а не само на добра фигура?
  • По какъв начин са свързани опорно-двигателният апарат, движението и здравето на целия организъм? Или конкретно, ще поговорим за гръбначните изкривявания при детето.
  • Ще засегнем и една постоянно актуална тема през последното десетилетие – нужна ли ни е ваксинопрофилактиката и доколко опасни могат да бъдат ваксините.


За да се информирате за събитието, можете да преглеждате специално създадения за целта минисайт към Puls.bg, от който можете да научите темите, програмата, участниците и друга информация. Форум "Детско здраве" се провежда с подкрепата на Глаксо Смит Клайн.

 

Относно подобряване на имунитета на детето сега Ви подаваме само някои от въпросите, които ще бъдат поставени от специалистите на Форума Детско здраве на 11 октомври в Интер Експо Център...


1. Хранене и меню на детето

Грижата за добрия имунитет на детето започва от създаването на и придържането към здравословен режим на хранене. Този режим трябва да осигурява задължително необходимите полезни вещества и нутриенти на организма на детето, за да може той да расте и се развива правилно, както и органите му и обмяната на веществата му да функционират без затруднения.


Храните, които следва да консумира детето, трябва да са най-вече природни продукти, изчистени от вредните влияния на хранително-вкусовата промишленост. Грижата трябва да е насочена към получаване на полезни източници на енергия и балансирано поднасяне на въглехидрати, белтъчини и мазнини. Известно е, че богатите на мазнини и прости въглехидрати храни, освен че допринасят за наднормено тегло, са причина и за поява на умора, загуба на тонус, вредят на метаболизма и накърняват имунитета. За химическите субстанции в храните е излишно да се споменава, че в най-лошия случай, са причина за вредни процеси в организма, бавно натравяне, възпаления и алергии.

 


Нездравословната храна натоварва организма на детето и го прави по-слаб, дори и да не се стигне до патологични състояния. Това отслабва имунитета му и детето започва често да боледува.


Мярка в насока предпазване на детето от болести е да се изключи също така захарта от менюто му, доколкото е възможно, например. Това не означава детето да бъде лишавано от десерти, а те да бъдат разумно подбирани.


Ако искаме здраво дете, то менюто му трябва да е изградено основно от зеленчуци, цели плодове, салати, ядки, семена, зърнени и бобови култури, яйца, риба, мляко и месо.


2. Грижете се за микробиома на детето

Това са всички онези полезни бактерии, които са от полза на организма при функционирането му. От изключително значение е грижата за чревния микробиом, на който дължим голяма част от силата на имунитета си. Пробиотиците са полезни не само за храносмилателните процеси, те ни предпазват и от влиянието на патогенни организми и подпомагат отделянето на токсични вещества извън организма.

 

Храносмилателната система при детето е силно чувствителна, микробиомът при него тепърва се залага и развива. Той много по-често отколкото при възрастните е унищожаван при срещата с новите болестни причинители и прием на антибиотици и други медикаменти, с които често детето излишно е натоварвано в най-ранна детска възраст при честите си боледувания.

 

За поддържане на чревната полезна микрофлора е препоръчително децата ежедневно да консумират кисело мляко, съдържащо бифидо- и лактобактерии. Ако трябва подквасвайте го в домашни условия, отрийте само подходящата закваска.

 

3. Пазете детето от стрес и тревожност

Няма стресиран организъм, който да не е податлив на боледуване! Това е факторът за отслабен имунитет, който родителите най-често забравяме. Не може да смятаме, че само ние, като възрастни, сме подложени на стрес и напрежение. Децата се тревожат не по-малко, даже много повече, та нали те тепърва навлизат в света и нещата, които срещат в повечето случаи са им непознати и много по-често от нас търпят своите лични малки провали...


В детския организъм действат същите убийствени механизми на стреса, както и при възрастните – растат нивата на кортизола и адреналина, които са известни с унищожителната си мощ спрямо имунитета.


Задача на родителите е да се погрижат за това детето да се чувства сигурно и спокойно. Щастливото дете не желае да лежи в леглото и дори да се случи да се разболее има безупречен вроден стимул да оздравее по-бързо и изследва отново света.


Уви, няма как да създадем идеална среда за детето си. Важното е да пазим детето от постоянното напрежение, както и да му даваме достатъчно време за почивка; след един неприятен епизод да осигуряваме няколко положителни и отпускащи моменти...


Тук основното ни предизвикателство като родители е да останем с отворени очи и сърца към проблемите на децата и техните светоусещания, добре е да знаем как се стъпва с техните обувки...

 

4. Сън

Задължително условие за здраве е детето да спи достатъчно. По време на съня организмът „поправя“ всички онези вреди, които са настъпили по време на процесите, протичащи през деня. Възстановяват се защитни сили, синхронизират се процеси.


Според възрастта децата се нуждаят от 10 до 14 часа сън на денонощие.

 

Важно е помещението, в което спят да е проветрено, с температура около 19 оС и затъмнено. Мелатонин организмът отделя само при липса на светлина – това е хормонът на съня, на него дължим крепкият възстановяващ организма сън.


Всички фактори, които могат да му навредят, следва да бъдат отстранени – това най-вече се отнася до електротехниката, всички уреди с екрани и пр. в помещението за нощна почивка.


Не лишавайте дете от сън заради допълнително занимание, недоспалите деца са бледи, с подпухнали лица и болнави. Има си време за всичко!


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

не допускайте хлор в градини иясли     2014-09-22 10:39:46
както вече и лекарите знаят след позлването на хлор садържащи уж дезинфкетанти с епоявяват остри патогенези и мутагенези в мифки ,посуда,вилици лъжици. В детските градини децата се заразяват при хранене. Следв аостра кашлица. Нужна е срочна дезинфекция на устната кухина с Олио слънчогледово по БДС а не имитации. Вместо това лекарите ги тровят ударно с вносни антибиотици някой от които правят псевдолевкемии .Пострадали възрастни от подобни зарази могат да се жабурят с ракия или с уиски.Помага
JJIvanov pazete децата     2014-09-22 10:33:58
У нас има натрупан жесток опит от използването на Министерство на здравеопазването за разрушаване детското здраве.За да сринат родовата охрана ползват \\\\\\\'ваксини\\\\\\\" пострадалите попадат веднага в групи следени за ликвидиране >За да сринат майчината и бащината охрана ползват прехлориране на питейни води и свръхдози от бойни отровни вещества получавани от добавянето на белини уж за дезинфектанти. В резултат зачервено гърло,кашлица а след неправилно лечение бронхити ,пневмонии,астма,левкози,диабет..
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
Още от Релакс
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter