ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Промени във фецеса при детето – кога са тревожни?

Puls.bg   |   27 ноември 2013   |   Коментари 1
   
   
Промени във фецеса при детето – кога са тревожни?

Източник: Dreamstime

При децата характеристиките на изпражненията лесно се менят от храненето и консумираните продукти. За да се съди за изменения от обичайното трябва да се проследяват няколко признака: цвят, миризма, консистенция и количество. Трябва да се има предвид и че всяко медикаментозно средство, давано на детето също се отразява на вида на фецеса и редовността на стомаха. Лекарят би следвало да предупреди за подобни промени. Например нормално е при прием на добавки, съдържащи желязо изпражненията да потъмнеят до черно и се появи запек.

Обичайна характеристика за най-малките кърмени деца е отделяните екскременти от тях да са по-светли, с цвят на горчица, понякога да имат зеленикав оттенък и консистенцията им да е по-водниста.

При по-големите бебета, които вече се захранват с твърди храни, и децата зеленикавият цвят и по-редките изпражнения следва да се тълкуват като признак на гастроентерит. Това налага консултация с педиатъра на детето.

Светлите белезникави изпражнения обикновено са признак на задръжка на жлъчни сокове. Ако едновременно с това намирате кожата и склерите на детето пожълтели, урината с цвят на бира, се предполага хепатит.

Диарията или обемистите изпражнения, с миризма на загнояло, може да се дължат на малабсорбция, тоест неспособност на червата да усвоят някои вещества в храната. Това може да се получи както при непоносимост към храна така и заради алергия от специфичен продукт.Особено притеснително за родителите е, когато видят наличие на кръв във фецеса на детето. Наличието на ясна кръв при децата се получава вследствие на запек и нараняване при изхождането.
 
Наличието на кръв или слуз в тях, тънката им форма, са показател за инфекция и възпалителен процес в дебелото черво или ректума. Такива са и характеристиките при улцерозен колит и болест на Крон.

Ако консистенцията е червеникава или желеподобна, и при детето има признаци на болка в корема, вероятно е налична чревна непроходимост, което налага Спешна медицинска помощ.  В този случай не бива да давате на детето нищо за ядене и пиене.

Препоръчително е всяка тревожна промяна в характеристиките на изпражненията при детето да се обсъжда с педиатъра. Консултацията е особено наложителна, когато освен това детето е отпаднало и не се връща нормалния цвят на фецеса.

При всички случаи на наличие на кръв, освен когато е ясно, че появата й е заради силен запек, трябва да се потърси лекар за преглед без отлагане. Всякаква форма на воднисти изпражнения, диария, особено при зеленикаво оцветяване и отпаднал вид на детето предполагат терапия.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

li239     2013-11-27 20:05:52
ne sam zabeliazala , otdavna niamam bebeta ..
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
Още от Билки
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter