ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Хемангиом – червено образувание на кожата

Puls.bg   |   22 октомври 2013   |   Коментари 7
   
   
Хемангиом – червено образувание на кожата

Източник: Dreamstime

Хемангиом е често срещано доброкачествено образувание при бебетата и малките деца. Дължи се свръхнарастване на ендотелиалните клетки на най-външния слой на малките кръвоносни съдове в кожата.

Представляват червени издатини на кожата, които могат да бъдат равни и плоски или в гроздовидна форма. В две трети от случаите тези образувания са локализирани по главата и врата, въпреки че могат да се намерят на всяка част от тялото.

До 40% от случаите се появяват през първата, най-късно втората, седмица след раждането, като първоначално изглеждат на пъпка, резка, която постепенно с времето се разраства, оцветява в червено и нараства. Едно на десет бебета има хемангиом, като три пъти по-често се среща при момичетата.

Характерна особеност на хемангиомите е, че се смаляват с времето. Уголемяването му трае до средата на втората година, като след това прогресивно намалява до 10-годишна възраст, въпреки че е трудно да се определи докога точно новообразуванието ще расте и намалява.

Различават се следните фази:

  • От 0 до 9-месечна възраст тече пролиферация на хемангиома.
  • Между 9-ия месец и 2-годишна възраст настъпва плато.
  • След 2-годишна възраст до 6 години се наблюдава инволюция, като всяка година намалява размера си с 10%.


Хемангиомът може да даде усложнение само заради мястото, на което се намира, с което да затрудни дишане, ако не намира в носа, виждането – ако е до или върху очите.

Възможно е да се разкървави при удар или закачане, което е свързано с кървене, болка. В този случай е възможно инфектирането му и последващите от него усложнения.При кървене на хемангиома се препоръчва той да се наложи за около петнадесетина минути. Ако кървенето не спре в този срок, трябва да се потърси лекарска помощ.

Диагностицирането на хемангиома става само с оглед от лекаря. Не са необходими изследвания. Консултация със специалист се провежда само при риск от усложнения, като затруднение на дишането. В някои случаи се провежда ултразвуково изследване или ЯРМ с цел да се установи доколко хемангиома засяга други части на тялото.

Повечето изчезват от само себе си с възрастта. При всички случаи е необходимо да се изчака, за да се прецени развитието му.

Лечение се взима предвид мястото и размера му, възрастта на детето и рисковете и ползите от интервенцията. Вариантите са медикаментозно лечение, оперативно или отстраняване чрез лазер. За растящи хемангиоми се използва тимолол; кортикостероиди или бета-блокери перорално.

Не са известни причините, поради които се формират хемангиомите и поради което не е известна и форма на превенция от тях.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (7)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

яна     2018-07-07 23:05:22
Във Фейсбук група: "Майки на деца с хемангиоми", можете да научите повече за лечението. За тези, които не искат да стоят със скръстени ръце и да чакат.
Мая     2018-01-22 00:07:51
Ас имах същото на лявата буза и моето си личеше още при раждането и беше голямо пускаше расеики и бях лекувана 6 години след шестата бях оперирана и слава на бога сега сам здрава и до днес нямам никакви проблеми бях оперирана в пловдив пещерско шусе при доктор стефанова ако някои има сащото препорачвам ви да направите лечението там :)
miroslava     2016-05-11 09:28:51
zdr te i moeto beb4e ima na ra4i4kata i na kraq na meseca sme na operaciq Mariqna mojeli pove4e info za operaciqta molq te 4e mie mn pretesneno
Станислава     2016-04-08 11:40:33
Моето момченце му се появи малко след като се роди на главичката червено като малинка с размерите на голяма брадавица, сега вече е на три годинки и три месеца и избледня и изравни с главата, още си личи къде защото там расте по-малко косичка, по-рядка и като е постриган късо си личи. Приложихме лечение в УМБАЛ Свети Георги в гр. Пловдив и след три процедури резултата е видим. При Професор Стефанова - много е добра и компетентна за хемангиомите.
Мариана     2016-02-05 23:01:10
И нашето дете имаше на гърба,отстранихме го оперативно, когато беше на три месеца.
7 намерени, страница 1 от общо 2  1   2   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо още не спи детето?
Защо още не спи детето?
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter