ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Болки в корема при децата – причини и поведение

Puls.bg   |   16 септември 2013   |   Коментари 2
   
   
Болки в корема при децата – причини и поведение

Източник: iStockphoto

Децата често се оплакват от болка в корема. Това е един от най-изтъкваните поводи за посещение на лекарския кабинет. При децата е трудно да се постави диагноза. Коремната болка може да се дължи на инфекция, хранително отравяне, мускулна треска, запек, на спешно състояние като апендицит. Но при децата болката в областта на корема може да се дължи и на стрес...

В по-голяма част от случаите при децата болката отшумява след няколко часа или дни без специално лечение. Дали е тревожна или е признак на по-сериозно заболяване, може да се твърди при проследяване състоянието на детето. Ако проблемът продължава твърде дълго и състоянието на детето се влошава, то се налага посещение при лекаря отново.
 

Какви могат да бъдат причините за болката в корема при децата:

1. Децата обикновено предават на родителите си усещанията си за силен дискомфорт като болка, което понякога ни затруднява в разпознаването на предусещането на позива до тоалетната по голяма нужда. Констипацията винаги е неприятна, а появила се още в детска възраст, крие несъмнено рискове за здравето по-късно. Така че, ако детето страда често от затегнат стомах, е редно да се направи ревизия на хранителния и двигателния му режим. Болката в корема може да произхожда и по други причини от страна на стомашно-чревния тракт – колики, раздразнено черво.

2. Инфекциите са втората по честота причина. Те могат да засягат стомашно-чревния тракт, но и въобще да не са свързани с него и проблемът да идва отстрана на бъбреците и пикочния мехур, при децата дори инфекции от органите в гръдния кош и ушите.

3. Напрежението в стомаха може да се дължи и на твърде обилно хранене, независимо дали случаят е единичен или прехранването е системно. Детският организъм е силно чувствителен. На храносмилателната система може да повлияе негативно непознатата храна, твърде пикантната, мазната, развалящата се, която стомахът на възрастния би понесъл. Болката в корема може да е и заради алергия от храна.

4. Болката в корема може да се дължи и по причини извън органите в коремната кухината и заради храната. Преди да се тревожим излишно е добре да се поинтересуваме за физическите натоварвания, които се провеждат в детското заведение или училище. Ако децата са правили коремни преси, играли са по-интензивно – оплакването най-вероятно идва отстрана на мускулите. Но болката в корема понякога може да е и симптом на менингит.5. Болка в корема почти винаги се изпитва при хранителна интоксикация. Но такава може да се прояви и при интоксикация на организма въобще. Например при ухапване от насекомо, консумация на нехранителен продукт (например сапун), както и когато детето е изложено на тютюнопушене и др.

6. При по-големите момичета болката може да се появява преди менструалния цикъл.


7. И най-накрая проблемът може да е хирургичен: апендицит, чревна непроходимост, чревна инвагинация.

 

8. Честите оплаквания за болка в корема при детето, когато не са открити причини за нея, силно тревожат родителите. В този случай специалистите препоръчват вниманието да се насочи в емоционалните преживявания на детето -  да се обърне внимание на условията вкъщи, да се опознаят другарчетата му и т.н. Възможно е програмата на детето да е претоварена или то да се нуждае от повече внимание и ласка.
 

1   2  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Теодор     2017-03-26 13:14:03
Какво да дам на сина си той е на 14 години и незнам какво да му дам.
Дени     2014-05-11 23:18:25
А ако е пролетно време, не изключвайте възможността, детето да е яло твърде много зелени джанки и за това да го боли корем. Често се случва.
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Най-честите причини, поради които детето не спи
Най-честите причини, поради които детето не спи
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 3
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Форум бременност и детско здраве 2016. Втори ден 1
Изгодни оферти
Още от Био продукти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter