Кръв от носа при детето – на какво се дължи?

Puls.bg   |   22 октомври 2012   |   Коментари 1
Кръв от носа при детето – на какво се дължи?

Източник: istockphoto

Кървенето от носа при децата най-често се получава заради нараняване на кръвоносен съд, което може да се получи при почистването му или удряне. Не бива да се изключва и вероятността детето да е въвело някакъв предмет в носа.

Кървенето от носа е тревожно събитие за децата. Ето защо е важно родителите да запазят спокойствие и проведат по етапно грижите за спирането му и успокояването на малчугана.

Вместо да легне, препоръчително е детето да седне и леко да наклони глава назад, така че кръвта да не се стича по носоглътката му, а да излиза навън. Освен това при легнало положение се повишава кръвното налягане в главата, което ускорява кръвопотока и удължава спирането на кървенето от носа.

Почистете внимателно излязлата кръв и с помощта на чиста кърпичка притиснете лекичко ноздрите на детето за десетина минути. Би трябвало за това време кръвотечението да спре. По този начин се притиска и спукания кръвоносен съд и се дава възможност на кръвта да се сгъсти и да се спре изтичането й. През това време се опитайте да разсеете детето с разговор или някаква история.

Нека детето да остане да си почива за още 10 минути. Желателно е след това да се отдаде на по-спокойни занимания, за да се предотврати ново кръвотечение.

В следващите дни е препоръчително то да пази носа си от нараняване, включително и силно духане с цел отделяне на събрали се секрети.


Честото кървене от носа при някои деца се получава заради това че кръвоносните съдове се намират непосредствено до лигавицата, при което вероятността от нараняването им е много по-висока. Това може да се случи само при духане на носа, заради по-сух или влажен въздух, по-динамична игра, чопленето му...

Кървенето от носа не бива да предизвиква тревога у родителите, дори и да е често. То е един вид нормално явление за детството. Все пак, ако то ви тревожи, консултацията с личния лекар на детето не е излишна. В много редки случаи кървенето от носа може да е свързано с проблеми на кръвосъсирването, което може да се установи чрез провеждането на съответните кръвни изследвания.

Опасно е, когато детето е вмъкнало някакъв малък предмет в носа. Тогава е повече от препоръчително отстраняването му да се извърши от лекар. Не се опитвайте да измъкнете предмета сами, за да се избегне опасността той да навлезе по-навътре.


При кои други случаи трябва да се потърси медицинска помощ:

  • Ако кървенето от носа продължи повече от 15 минути.
  • При затруднено дишане.
  • При вероятност от счупване на носа.
  • Когато има кървене и от венците и ушите.
     

Още по темата:


реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ивелина     2014-04-04 11:49:45
Още не съм го използвала но ще го използвам да видим и после пак ше пиша.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата: Истории за здраве
Парагрипен вирус – основно боледуват деца до 2 години

реклама
Още от Детско здраве
реклама
Галерия
Защо детето го боли корем?
Защо детето го боли корем?
Форум за бременност и раждане 2015. Ден втори
Форум за бременност и раждане 2015. Ден втори
Форум Детско здраве - как протече в кадри
Форум Детско здраве - как протече в кадри
Най-честите причинители на обриви при децата?
Най-честите причинители на обриви при децата?
Изгодни оферти
Още от Взаимоотношения
реклама
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising