ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

М. Василева: Професията на акушерките трябва да получи реално признание от българското общество

Женя Величкова   |   20 януари 2012   |   Коментари 3
   
   
М. Василева: Професията на акушерките трябва да получи реално признание от българското общество

източник: Личен архив

Милка Василева завършва Медицински колеж в Русе, „Управление на здравните грижи и преподавател по практика в медицински колеж“ в Медицински университет - София. Има допълнителни специализации за оценка на качеството на здравните грижи, за етиката в здравните грижи и др.

 

Милка Василева е един от основателите на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). След създаването на съсловната организация е избрана за заместник-председател на Управителния съвет.
 
Признание за нейната международна дейност е избирането й през 2008 г. и преизбирането й през 2009 г. за член на Изпълнителния съвет на Европейския форум на националните сестрински и акушерски асоциации и СЗО.
 
От 2011 г. е председател на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. 
 
 
Разговаряме с Милка Василева по повод Деня на родилната помощ, 21 януари. 
 
 
Какъв е актуалният брой на акушерките в България? Отговаря ли той на нуждите на здравната система от тези кадри? 
 
В Националния регистър до момента са включени 4827 работещи акушерки в България. Около 500 от тях са работещи пенсионерки. 
 
За нуждите на страната това е сравнително задоволителен брой. Разбира се, ако са с 1000 повече, би било още по-добре. 
 
Пренебрегва ли се ролята на акушерката в България?
 
Ролята на акушерката се пренебрегва, а тя е изключително добре квалифицирана да я изпълнява. 
 
При сегашната организация на здравеопазване акушерките основно работят в акушеро-гинекологичните болници, а според Световната здравна организация (СЗО) и Европейската федерация на акушерките мястото им е предимно в промотивната дейност, там, където трябва да се грижат за майчиното и ранното детско здравеопазване. На този въпрос в България не се обръща сериозно внимание. Всички знаем, че в момента проследяването на нормална бременност и грижите около родилката и новороденото се извършва основно от лекари. 
 
Според прогнозите след 10-12 години в Европейския съюз ще се усети липсата на близо 1 милион квалифицирани медицински кадри - лекари, сестри, включително акушерки и друг здравен персонал. Какви са прогнозите за България? 
 
За България проблемът е още по-сериозен, защото ние се явяваме страна-донор на сестри и акушерки за Западна Европа, Америка, Канада и Австралия. Проблемът е, че средната възраст на акушерките у нас е 48 години. А новите акушерки, които завършват, те са около 100 годишно, са недостатъчен брой, съобразно нуждите на страната. Всъщност при нас тази криза ще настъпи още по-рано и по-остро. Както вече тази криза съществува при медицинските сестри. 
 
Мотивацията на младите колеги е именно да получат добра диплома, която е призната в Европа, и да заминат в чужбина да търсят добра реализация и кариера. 
1   2   3  

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (3)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

д-р Цончев     2012-01-25 19:15:49
Според мен акцентът трябва да е върху факта, че България в скоро време ще остане без специалисти, не само без лекари, това се отнася за всички останали.
Съби     2012-01-23 12:12:22
Трябва да се научим да зачитаме и уважаваме всяка една професия,а не да се гледаме отвисоко защото видите ли моята е по-престижна от твоята или в момента ти си зависим от мен и сега ще ме гледаш отдолу.Всички са специалисти в своята област,ако не са, да се научат да бъдат такива.Това е по въпроса за професиите, а безработицата е друго нещо.Взаимното уважение и търпимост ще ни помогне много за по-добър живот.С уважение към всеки който е прочел моя коментар.
ак.Искра Андреева АГО Тетевен     2012-01-21 07:47:50
Най голямото чудо на света е майчинството и раждането на дете!Бъдете здрави!
3 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter