ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Напълняването през бременността – колко е нормалното?

Puls.bg   |   22 август 2011   |   Коментари 1
   
   
Напълняването през бременността – колко е нормалното?

Източник: Dreamstime

Нито храненето за двама, нито оскъдните дажби са препоръчителни през бременността. Какво е теглото, което е нормално да се наддаде през деветте важни месеца?
 

 

Наддаването на тегло зависи от редица фактори: изходно тегло преди бременността, особености на организма на бъдещата майка, предразположеност към заболявания, хранителни навици, включително режим на хранене и количество храна, които се консумират, дали е едноплодна или многоплодна бременността.

 


През бременността наддаването на тегло е неизбежно: расте плодът, на който са му нужни хранителни вещества, витамини и минерали, въобще „градивен материал“ за органогенезата, увеличава се масата на матката, развива се плацента, тежи и околоплодната течност, неизбежно е образуването на мастни тъкани по корема и ханша – те осигуряват защита на плода или съхраняват енергия за периода и по-късно за кърменето, наедрелият бюст също наклонява стрелката на кантара...

 


Според акушер-гинеколозите за нормално се приема наддаването на 10 - 12 килограма за цялата бременност, като това се отнася за жени с нормално изходно тегло и в добро здравословно състояние.При изходно тегло на жената, което е под нормата, редно е през бременността да се натрупат повече килограми, между 12 - 18 кг.

 


При наднормено тегло е валидно обратното, допустимото наддаване следва да е 6, максимум 10 кг, като при степен на затлъстяване се допуска добавяне само на още 6 кг.


За нормално се смята при многоплодна бременност покачването на тегло да е повече, между 14 - 19 кг.


По какви критерии се определя дали наддаването на тегло е нормално? Преценката се свежда до проста аритметика. Изчислява се сумата от: теглото на плода, което варира между 2,5 - 3,8 кг, на плацента - 500 - 600 г, нарасналата матка - 1 кг, наедряване на гърдите - 500 г, околоплодна течност между 800 - 1000 г. Добавят се и особености, типични за организма на бременната, които влияят на стойностите на везната – характерно е увеличаване на обема на кръвта, това обяснява допълнителната маса от 1,5 кг, от увеличаване на междутъканна течност също се прибавят към 1,5 - 2 кг, допълнителните подкожни мазнини в областта на корема, ханша и бедрата би трябвало да тежат средно 3,5 кг...

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Stone     2011-08-29 01:56:29
That's way the bestest anwesr so far!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter