ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Могат ли бременните да пътуват? (І част)

Puls.bg   |   04 юли 2011   |   Коментари 2
   
   
Могат ли бременните да пътуват? (І част)

Източник: Dreamstime

Бременна сте и това ви възпира да организирате почивката си така, както бихте искали. Трябва да знаете, че бременността не налага ограничаване и въздържане от пътуване непременно - бременността не е болестно състояние. Стига да се изпълнят някои важни условия, дългият път може да е възможен...
1. Според срока на бременността


Според специалистите, най-подходящият период за пътуване през бременността е между 14 и 28 седмица, но при условие, че тя протича нормално без усложнения.


По принцип през първите 12 седмици от бременността, поради слабост, гадене и повръщане, които са чести оплаквания през първото тримесечие, намеренията на бъдещи майки за пътуване се осуетяват.

В този период пътуването е нежелателно за жени с обременена анамнеза, при които има риск от загуба на бременността.

Пътуването през първите седмици на бременността не е проблем, ако всички индикации са в норма, бъдещата майка се чувства добре и специалистът, проследяващ състоянието не е против.


Причина за отлагане на пътуването след 28 гестационна седмица е, че бременната се нуждае от постоянен комфорт и спокойствие, които не винаги могат да се осигурят при пътуване и на туристическото място. Вероятността от по-ранно започване на раждането от предполагаемия термин също е от съществено значение за преценка.


Пътуването може да се предприеме и в последния триместер, но за това думата следва да има следящият бременността лекар. Тогава трябва да се направи оценка на риска за преждевременно раждане. Ако не се отчита такъв, няма усложнения, осъществени са всички манипулации по проследяването на бременността за периода и при условие, че дестинацията осигурява необходимите условия за комфорт и медицинска грижа на жената и пътуването с превозното средство е безопасно, то може да се предприеме.


2. Имунизациите


При пътуване в някои дестинации се изисква извършване на определени имунизации в срок не по-малък от 6 седмици, ако те не са правени. Това намалява съществено риска от заразяване с животозастрашаващи инфекциозни заболявания.

Бременността не е период, в който може да се извършва подобно ваксиниране. Ето защо при такова изискване и с цел превенция на здравето, пътуването в страна с по-ниски стандарти, е препоръчително да се отложи.

Заместителите на някои инжекционни форми на ваксини също са неприложими при бременността. Рискът е ясен – опасни са за плода.

 

Да се пътува в страна, в която инфекциозните заболявания са широко разпространени, без необходимата ваксинация, е още по-неблагоприятно. Рискът от заболяване там е висок, така че действително е по-добре пътуването да се отложи.


3. Общи съвети


При пътуване в чужбина, тогава когато са осигурени необходимите документи и здравни застраховки при нужда от медицинска помощ като Европейска здравна карта за държавите-членки на Европейския съюз, пътуването може да се обмисли спокойно.

 

 

 

При пътуване със здравна застраховка е важно е да се разбере дали тя покрива грижи, свързани с бременността при необходимост, преждевременно раждане и се прецени дали не е необходимо удължаване на срока й след термина.


Едно от задължителните условия за избор на мястото за почивка е дали може да се разчита на адекватна медицинска помощ при необходимост. Състоянието на бременната жена е деликатно и понякога налага непланирана консултация със специалист, дали заради новопоявила се особеност, дискомфорт или здравословен проблем от каквото и да било естество, включително и смяната на климата и географската ширина.


Преди да се планира пътуването следва да се направи и консултация с проследяващия бременността специалист, който да даде мнението си и общите насоки за профилактика на здравето, които да са от полза за жената.


Бъдещата майка следва и да подготви и вземе със себе си всички медикаментозни средства, предписани й от лекаря, както и да предвиди подходящите при често срещани оплаквания и спешни случаи.


В продължението: съвети за бременни при пътуване със самолет и автомобил


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (2)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2011-07-11 10:18:03
бременните наистина трябва първо да мислят за бъдещите си деца
особено по тези жеги да се кандилкат насам-натам е тъпо
Анонимен     2011-07-06 11:29:48
наистина не трябва да се пътува през последните месеци на бременността.
Първо - дано не се случва, но и лек пътен инцидент може да направи голяма беля.
второ - ако случайно започнат контракции и други проблеми - такива състояния могат да бъдат овладяни само в добра аг болница, а от това може да зависи живота на детето ви
така че горещо ви съветвам, от личен опит - не си правете експерименти
2 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter