ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо и кога е важен приемът на фолиева киселина за бременните жени?

Puls.bg   |   02 юни 2011   |   Коментари 1
   
   
Защо и кога е важен приемът на фолиева киселина за бременните жени?

По време на бременност жените имат по-висока необходимост от приемането на витамини и минерали, особено на фолиева киселина, която спомага за нарастване на матката, изграждането на плацентата и правилното развитие на ембриона. Витаминът е от значение и за други важни биологични процеси.


Организмът набавя фолиевата киселина чрез храната. Най-добрите източници са суровите зелени зеленчуци - маруля, спанак, грах, магданоз, броколи. Фолиева киселина има и в черния дроб, меките сирена, цитрусовите плодове, овесените ядки, пшеничните зародиши.


Тъй като витаминът е изключително чувствителен и лесно разрушим от въздействието на светлина и температура, много по-вероятно е по принцип организмът да изпитва недостиг. Ето защо се налага прием на синтетичната форма на витамина - фолиева киселина на таблетки, особено при планиране и началото на бременността. Таблетките в случая задоволяват дневната потребност на организма от фолиева киселина. Тази форма се усвоява и по-лесно от организма.


Фолиева киселина е необходимо да се приема най-малко 3 месеца преди забременяване и през първите 2 месеца на бременността. Фолиевата киселина има значима роля за формирането на невралната тръба на плода - от която се развиват главният и гръбначният мозък. Благодарение на фолиевата киселина невралната тръба завършва процеса на изграждането й до 28-ия ден на бременността.


Дефицитът на витамина - фолиевата киселина е позната и като витамин В9 - при бременност води до риск от непълно затваряне на костния канал, което е причина за вродени дефекти, един от които е спина бифида. Дефектите на невралната тръба, могат да бъдат фатални или да са причина за инвалидизация на бъдещото дете. Профилактичният прием на фолиева киселина понижава с 80% риска от дефект на невралната тръба при плода.


Фолиевият дефицит през бременността може да бъде причина и за отлепване на плацентата и спонтанен аборт, забавено развитие на плода, преждевременно раждане, поднормено тегло на новороденото, както и риск от прееклампсия.


На жени, при които в предишна бременност са наблюдавани дефекти на невралната тръба, както и при някои медицински индикации, специалистите назначават по-висок прием на фолиева киселина преди и по време на бременност от 4 милиграма.


Дневна доза от 400 мкг фолиева киселина във всички останали случаи, 1-3 месец преди и в първите два месеца на бременността, е достатъчен.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Tiger     2011-06-11 21:06:38
The forum is a brighter place thanks to your posts. Thkans!
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter