ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

"За" и "против" раждането вкъщи (І част)

Puls.bg   |   21 януари 2011   |   Коментари 13
   
   

Раждането е изключително важен момент за всяка една жена. Животът придобива нов смисъл, раждат се нови емоции и чувства заедно с рожбата. Напоследък все повече се чуват дискусии за раждане вкъщи и у нас. Може би малко позакъсняла практика, защото тепърва се даде правото на акушерките да водят раждането, а във Великобритания се поддеха дискусии против провеждането му у дома, заради лоша статистика...

Има много мнения „за“ и „против“ да се роди у дома. Предлагаме ви няколко мнения по въпроса. Очакваме и вашите коментари!

 

 

Росица Божкова е психолог, йога инструктор и създател на Арт Йога Студио Янтра. Преминала е през две болнични раждания, третото си дете ражда вкъщи.Тази тема напоследък става актуална, защото домашните раждания зачестиха. И това е факт, с който обществеността е добре да се съобрази. Общественото мнение е срещу раждането у дома. Според "така казват хората", това е опасна авантюра, която крие риск за живота на майката и детето. Но защо, въпреки това някои жени дръзват да поемат този риск? Какво е толкова ценно в това домашно раждане, за да се рискува?

Неасистираните домашни раждания - предварително планирани да станат в къщи - всяка година имат своя прираст: 2008 г. - две, 2009 г. - девет, 2010 г. - петнадесет, а сега, само до средата на януари 2011 г. - вече две!

 

От няколко години водя курс по йога за бременни. Академичната ми специалност е психология, с дипломна работа в пренаталната психология, посещавала съм обучения на международни организациии на акушерки и дули, на които жените от цял свят споделят своя опит, наследен от традициите. Раждането принципно не е болест и не бива да се третира като такава. Това е един естествен процес, който, ако се остави на естествените механизми и жената е подготвена, няма нужда от намеса.

 

Най-скъпо платените акушерки и доктори по света, които асистират на домашни раждания, работят на принципа "HANDS OFF", т.е. без никаква намеса. Като пример, вземете Мишел Оден и Верена Шмид, и двамата световно признати автори на книги, лектори, все още практикуващи домашни раждания. При тези раждания няма усложнения, няма секцио по спешност, няма я цялата паника, която е тъй характерна за нашите болници... Случайност ли е това , или има някакви научни основания?

 

Ако погледнем към раждащата жена не само като към тяло, а като към личност със специфична психоемоционална нагласа, ако се позаинтересуваме от психологията на раждащата жена, както и от физиологията на раждането, ще разберем, че за успешния развой на събитието, от съществено значение е спокойствието и увереността на жената.

 

Също така : усещането за безопасна среда и защитеност, възможността тя да се остави на инстинктите си, да се довери на тялото си, да може да заема различни пози, да издава различни звуци и да си позволи да освобождава емоциите си. В центъра на събитието би трябвало да е тя, Раждащата, нейното дете, което да бъде посрещнато с респект и уважение и да се даде възможността на майката и детето, непосредствено след раждането, да създадат своята първа връзка. В психологията това се нарича "импринтинг" и е от съществено значение за по-нататъшната връзка майка - дете.

 

В нашите болници обаче, всичко се прави с център удобството на болничния персонал, не на раждащата. Усещането да раждаш е като да си на конвейер, където трябва да се бърза, за да хванем смяната на доктора, затова и раждането се ускорява, индуцира, жената няма избор на поведение, не й се дава да пие вода, няма избор на поза за раждането.

 

Правят ненужни намеси, които често водят до усложнения и любимото секцио по спешност... Да не говорим за отношението към бебето и връзката майка дете - често то се взима и се донася часове след раждането.

 


Много са причините, които ме подтикнаха да избера да раждам в къщи третия път. Най-много ми повлия, обаче репликата, която ми бе отправена при второто раждане, когато на хоризонталното легло за раждане, абсолютно физиологически неприемливо за тази цел, ми казаха: "Съжалявам, но на нас трябва да ни е удобно, не на вас"!

 

Съжалявам, че медицинската ни грижа е на това ниво, но когато не мога да направя нищо, за да променя нещата извън мен, променям това, което мога. Мога да се подготвя за раждането и да разчитам на естествената мъдрост на своето тяло, мога да родя, уважавайки това, което считам за правилно при един толкова свещен акт, в който идва нов човек на Земята и да уважа това идване, като го посрещна в атмосфера на любов и спокойствие... За мен ценностите, които следвам са важни и дори другите да не ги разбират и да ги наричат авантюристични, аз знам защо ги следвам и съм готова да платя цената за това.

 

 

 


 Д-р Валентина Григорова, заместник-директор на „Медицински дейности“ в Първа Акушеро-Гинекологична болница „Света София“, дългогодишен началник на родилното отделение там, с повече от 40 години стаж в областта.Понастоящем в България нямаме условия за раждане у дома. За тази цел са нужни екипи, а ние не разполагаме с тях. Необходимо е да има подготвени специалисти. Жените, на които им предстои да раждат, също трябва да бъдат подготвени. Освен всичко друго са нужни и условия в дома, където ще се извърши раждането.


При евентуални усложнения трябва да има реанимобили, които да бъдат в готовност да транспортират родилката до болницата. При необходимост от форцепс или цезарово сечение е немислимо раждането да се осъществи вкъщи. Жената незабавно трябва да бъде откарана в болница.


Има различни случаи, при които поради една или друга причина раждането се извършва извън болницата, но след това родилата жена задължително постъпва в лечебното заведение.


Знаем, че в миналото ражданията са се извършвали най-вече в домашни условия, но и смъртността е била много висока. Днес разполагаме със специалисти, които са обучени да реагират във всяка ситуация, но не и такива, които да извършват раждания у дома.


Плацентарният период например е изключително опасна част от раждането. Може да настъпят усложнения, които са свързани с обилно кървене, което може да бъде животозастрашаващо.


При едно раждане става дума за два човешки живота. Не можем да си позволим да рискуваме. За да бъдат извършвани раждания вкъщи, трябва да има обучен персонал, който да поема случаите у дома, друг, който да подготви адекватно майката за процеса на раждането, защото раждането у дома означава в много по-голяма степен активно поведение от нейна страна по време на родилния процес. Изисква се и наличия на условия в дома за провеждането на раждането, първите грижи за бебето и грижите за родилката непосредствено след него.

 

Втора част на анкетата


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (13)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Penny     2011-05-09 19:24:21
Трагичният край на едно домашно раждане! Неасистира​ното домашно раждане в България даде първата си жертва.

http://www.zachatie.org/forum/index.php?topic=45826.0
Елена Василева     2011-01-28 20:49:03
Скъпа, Мия! Ние сме си винавни, защото позволихме да ни третират така, че да приличаме на кесия с пари. Свидетел съм на зараждането на корупционните схеми в болнични заведения. Но когато ножа опре до кокала сме готови да даваме, ако и да не сме съгласни и да протестираме после. Виждала съм как преди лекар да каже претенциите си за допълнително заплащане, пациентката вече пита "колко?". За това сме виновни.
Колкото до марката, която рекламилам пред бъдещите майки - това е право на всеки търговец. Имам самочувствието да представлявам качествени продукти, които не са държавна собственост. Наред с това, обаче и именно покрай рекламата на въпросната марка има много жени които са ми благодарни, че кърмят успешно. За мен е чест да съм част от добрата практика.
Мия     2011-01-28 13:53:45
Не съм съгласна с г-жа Василева, че ние сме си създали това положение! Коя от родилките е виновна, че в държавата няма пари като си е плащала пък и здравните осигуровки? А болниците издъхват за пари, болничният персонал дрънчи директно и индиректно като черно циганче на постъпилите. Това не е ли катастрофа?
Общуването се определя и от това - колко пари ще извадиш, но се е видоизменило и от самозабравянето на тези иначе достойни професии и при извадени пари не можеш да очакваш кой знае колко. Но така е - рънъта праи борбъта!
Нека самата г-жа Василева се съгласи, че доста неща опират до пари. Тя самата е представител на марка, която активно рекламира сред бъдещите майки и знае как е.
Елена Василева     2011-01-24 20:05:24
Силвия, а кой може да предвиди усложненията?
Колкото до системата - тук съм съгласна! Не трябва да се бърза.Раждането трябва да се остави само да се случва. Именно това е и призивът ми - не бягайте от болниците - там сте в безопасност, но трябва да се създаде нов стандарт както в общуването, така и в стила на медицинската намеса.Особено, ако жената има подобни схващания и нагласа за ненамеса. Медицинската ни система е гнила, тромава и грозна, но ние сме тези, които си я създадохме такава. Превърна се в стандарт жената да се чувства като крава или овца, макал че и тези животинки души носат. Само че, замислете се, дали не сме го позволили именно ние това отношение със страха да задаваме въпроси, щото да не ни оставят на самотек.
Както и да е, за раждане у дома още не му е дошло времето в България!
Силвия     2011-01-24 18:13:42
И двете мнения - на Р. Божкова и д-р Василева са обосновани, всяко от различна гледна точка.
И както в много случаи, истината е може би по средата.
Моето виждане, основано предивсичко на двете ми болнични раждания, както и споделеното от близки приятелки е:
Когато няма очаквани затруднения и специални медицински предписания, жената има нагласата да ражда у дома си, който ѝ предоставя достатъчно подходящи условия, по-добре е да ражда у дома.
У дома си няма да се чувства като безлично раждащо. Лично аз имах такова усещане - дали сме жени или крави - все едно е отношението на персонала. Те знаят всичко, дори как трябва да се чувстваш. От родилката се иска само да мълчи и да изпълнява. А нали все пак е нужно и нейното съучастие?
При първото ми раждане не знаех и никой не ми каза, че в първите дни трябвя да изцеждам млякото, още повече че дъщеря ми беше с малко тегло - 2500г и малко сучеше. Макар че бях в болница, получих медицински препоръки чак когато имах възпаление и бях вдигнала температура!!!
Съгласна съм и с другото изказаното мнение, че много от условията в родилните домове са съобразени с удобството на медиците, а не на родилките и че се обръща внимание на индивидуалността на всяка родилка. При второто раждане бях изчела цялата достъпна ми на български и руски език литература за раждането - не само поплярните четива за бременни, а учебници за студенти медици и за лекари акушер-гинеколози. Правех дихателна гимнастика, упражнения за отпускане на външните мускули и т.н. и исках да родя естествено, без инжекции и системи. Имах болки през цялата нощ. Ходех и дишах, аз владеех болката, не тя мен. Но на сутрината лекарят не ми позволи да родя естествено. Казаха ми, че трябва и ми сложиха система, за ускоряване на родовата дейност. След десетина минути болките ми станаха така силни, че не можех да се владея и почнах да се движа, да се мятам. Молех няколко пъти акушерките да ме прегледат, но ми отказваха: \"От половин час си дошла...\" На третата или четвърта молба една акушерка се отзова, погледна ме и извика, че главата вече се вижда. Родих за минути, за един напън.
Е, и какъв беше резултатът от квалифицираната лекарска помощ? Под действието на четвърт прелята банка с окситоцин изтърпях ненужно силни болки, разкъсах си вените, изненаданата акушерка успя да счупи ключицата на бебето ми...
Все пак съм доволна. Не получихме вътрешноболнична инфекция, нито бебето ми беше увредено при раждането. А и това се случва...
Моят призив е да се мисли и подхожда споцифично за всеки случай. Ние не сме еднакви. Макар че така е лесно да се работи на конвейр!
13 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter