ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Следродилни заболявания - какви са? (І част)

Puls.bg   |   20 януари 2010   |   Коментари 0
   
   
Следродилни заболявания - какви са? (І част)

Заболяванията, които възникват в първите 7 седмици след раждането, могат да се разглеждат в две групи – инфекциозни и неинфекциозни. Те могат да са свързани, както със събитията случили се по време на родилния процес, така и вследствие на промените, настъпили в организма на жената през бременността.


Инфекциозните заболявания са основната група следродилни заболявания. Към тях се отнасят най-вече инфекции на родилните пътища. Инфекциозни причинители могат да бъдат златист стафилокок, хемолитичен стрептокок, условно патогенни аеробни грамотрицателни микроорганизми, анаеробна микрофлора и др.


В съвременните условия при етиологията на следродилните заболявания расте ролята на условно патогенните грамотрицателни микроорганизми, което е свързано с тяхната висока устойчивост към антибиотиците, широко използвани в клиничната практика. Увеличава се честотата на заболяванията, причинени от  анаеробна микрофлора, най-често от асоциация на микроорганизми (полимикробна инфекция) и по-рядко от един вид (моноинфекция).


Възпалителните заболявания тръгват от инфектиране на рани на повърхността на матката, маточната шийка, влагалището, перинеума. Възможно е инфекциозното заболяване да се породи, заради активизирането на собствена условно-патогенна микрофлора.


Инфекциозният процес води до понижаване на защитните сили на организма.


Рискът от инфекциозни заболявания след раждането е повишен при хронични инфекциозни заболявания (гинекологични и други); след провеждането на инвазивни методи на изследване през бременността и на инвазивни методи при родоразрешението; оперативна корекция при цервикална недостатъчност; продължително раждане след изтичане на околоплодните води, чести влагалищни прегледи на родилката, акушерски операции, маточни кръвотечения в третия период на раждането (раждането на плацентата) и непосредствено след раждането.


Към първия етап на развитие на патологичния процес се отнасят инфекции, които се ограничават в областта на родилните пътища: възпаление на лигавицата на матката (ендометрит), гнойни възпаления на раните, получени при раждането.

Вторият етап от развитието на инфекциите се описва с разпространение на процеса извън раните. Могат да бъдат въвлечени миометриума (ендомиометрит), околоматочните тъкани (параметрит), фалопиевите тръби, органите на малкия таз (пелвиоперитонит), вените на матката, тазовите вени и вените на краката (тромбофлебит).
 
При третия етап на развитие на патологичния процес могат да се наблюдават различни перитонити (по-често се срещат при цезарово сечение), септичен шок, анаеробна инфекция, прогресиращ тромбофлебит.

При четвъртия етап се развива сепсис.


Развитието на инфекциозния процес и тежестта му зависят от степента на патогенния инфекциозен възбудител и имунния статус на родилката.


При здрав имунитет възпалителният процес може да се ограничи на повърхността на раната и при правилно лечение да се излекува сравнително бързо. При спад на защитните сили на организма възпалителният процес се разпространява извън пределите на огнището по кръвоносната и лимфната система.


В съвременните условия се провежда профилактика и своевременна антибактериална терапия след раждането, вследствие на което септичните процеси са изключение. 


Клиничната проява на следродилните инфекциозни заболявания зависят от вида им, но имат и общи черти: висока температура, втрисане, учестен пулс, обща слабост, апетитът е понижен, изпитва се жажда. 

Често се наблюдават форми на инфекциозни заболявания, при които общото състояние на родилката е добро, но има субфебрилна температура, локалните патологични процеси са слабо изразени.
 

Втора част на материала.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter