ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Фолиева киселина (Витамин В9) - по колко и кога?

д-р Андрей Иванов   |   05 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Фолиева киселина (Витамин В9) - по колко и кога?

Източник: iStockphoto

Предполага се, че 4% до 5% от всички деца родени за една година имат сериозен вроден дефект, който би могъл да е бил разпознат преди раждането чрез неивазивно ултразвуково изследване. Други 2% развиват функционални аномалии и леки умствени проблеми, които се разпознават през първата година след раждането. Голяма част от тях, особено дефектите на неврната тръба, биха могли да се предотвратят чрез приема на фолиева киселина (витамин В9) преди и по време на бременността. 


Приемът на достатъчно витамин В9 преди зачеването е от значение, защото храната представлява основният източник на фолиева киселина за ембриона. Обикновено жената разбира, че е бременна към 5-та гестационна седмица. За да се осигури достатъчен трансфер на витамина към ембриона, е необходимо бъдещата майка да приема оптимално количество Витамин В9 през времето, когато все още не знае, че е бременна. 


Суплементацията на фолат е типичен пример за ползите от планираната бременност. Препоръчва се диетата да е богата на витамина поне три месеца преди зачеването, за да се осигури достатъчно количество на ембриона. Това, от своя страна, намаля повече от три пъти риска за развитие на дефекти на нервната тръба. 


Добър естествен източник на фолиева киселина са храни като броколи, спанак, зелен грах, брюкселско зеле (като цяло зелени листни зеленчуци), царевица, леща и портокалите. Съществуват също така и храни, които са подсилени с витамина като, например някои марки бяло брашно, паста и зърнени закуски. 

 


Богата на фолат диета би била напълно достатъчна да задоволи нуждите от витамина през първия триместър на бременността. Днес обаче твърде малко жени се хранят балансирано, затова приемът на допълнителни витамини е препоръчителен.


Освен, че фолиевата киселина се препоръчва за всички жени преди и по време на бременност, съществуват две рискови групи, които задължително се нуждаят от допълнителна суплементация. Едната група е тази с генетични промени, намаляващи ефикасността на фолатния метаболизъм. 


Другата е по-широка, в която влизат нарушения на фолатния прием - стомашно-чревно заболяване, прием на медикаменти, които за антагонисти на витамин В9, затлъстяване, диабет тип 1 или тип 2, консумация на алкохол или пушене. 

 

Към продължението на текста

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter