ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как да предпазим детето си от менингит още по време на раждането?

д-р Андрей Иванов   |   03 юли 2018   |   Коментари 0
   
   
Как да предпазим детето си от менингит още по време на раждането?

Източник: iStockphoto

Стрептококите от група Б представляват бактерии, които са основните причинители на ранно настъпил менингит при новородените и на някои късни инфекции. Ранно настъпилите инфекции се развиват в първите 7 дни след раждането и тяхната смърност варира от 5% до 20%. Основните заболявания са бактериемия (бактерии в кръвта на новороденото), менингит (възпаление на мозъчните обвивки) и пневномия (възпаление на белодробната тъкан). 


Тези данни показват, че стрептококавата инфекция в началото на живота засяга важни органи и може да додеве до фатални резултати. Затова антибиотичната профилактика е от изключителна важност. След въвеждането й случаите на стрептококов менингит от 3 на 1000 през 90-те години са намалили до 0q5 на 1000. 


Б стрептококите населяват вагината като нормална част от бактериална флора там. Смята се, че стрепококите могат да се изолират от вагинален материал при10-30% от жените. При тези жени 1% до 2% от новородените заболяват от стрептококова инфекция. 


Не съществува директна причина за колонизирането на вагината със стрептококите и някое конкретно събитие. Някои действия като адолесцентна бременност, честа смяна на партньора и употребата на тампони биха могли да се асоциират с повишен риск за стрептококова колонизация.

 
Начинът на предаване на бактериите става при нормално вагинално раждане. По време на прехода си през родилния канал плодът преминава през колонизираната със стрептококи вагина и по този начин става досегът с бактериалната флората там.


Вагиналната колонизация не означава непременно, че новороденото ще заболее. Например наличието на вагинални стрептококи през ранната бременност не означава, че бактериите ще останат там до раждането и ще инфектират плода. Затова бактериалната флора би трябвало да се изследва преди раждането - около 37-ма гестационна седмица. 


Основните рискови фактори за инфекция на новороденото от стрептококи е преждевременно раждане преди 37-ма гестационна седмица, продължително време с разскъсани околоплодни мембрани и "изтичане на водите" (над 18 часа), инфектиране на околоплодната течност и нисък социоикономически статус. Някои състояния на бременната също увеличават риска за стрептококова инфекция като например диабетът. 


Стрептококовата инфекция по време на раждането не е потенциално опасна само за новороденото. Тя може да окаже отрицателен ефект и върху здравето на майката. Съществува възможност бактериите да асцендират (преминат нагоре) по родовия канал и да достигнат до матката, където да доведат до ендометрит (възпаление на маточната лигавица).


Следи следващите статии за повече информация за възможните стратегии за предотвратяване на тези усложнения от стрептококовата вагинална колонизация.

 

Към продължението на темата


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter