ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Как се определя гестационната седмица и защо това е важно?

д-р Андрей Иванов   |   26 април 2018   |   Коментари 0
   
   
Как се определя гестационната седмица и защо това е важно?

Точното определяне на срока на бременността е от критично значение за клиничното поведение от първия триместър до раждането. Особено важно е за определянето на преждевременната и преносената бременност. Определянето на гестационната седмица се основава на клиничния преглед и основно на изследването с ултразвук. 


Клиничната приблизителна оценка на срока на бременността зависи от информацията от анамнезата (историята) на пациента като продължителност на менструалния цикъл, регулярност и първия ден на последната менструация. 


Обникновено терминът се смята като се прибави 280 дни от първия ден на последната менструация. Калкулацията, обаче, се усланя да това, че цикълът е регулярен, овулация настъпва точно по средата на менструалния цикъл и жената следи дните, в които е в менструация. 


Освен, че методът не показва точната дата на овулация, той не дава информация и за това, точно кога се е осъществило оплождането или имплантацията. Сперматозоидите могат да оцелеят в женския генитален тракт до 5-7 дни, което значи, че датата за оплождане не би трябвало да е достоверна. 


Също така, времето от оплождане до имплантация невинаги е еднакво. Понякога може да достигне до 11 дни. Така например закъсняла овулация с 3 дни, 7 дни престой на сперматозиодите и 11 дни изкачване до имплантиране на ембриона в маточната лигавица (ендометриума) могат драстично да повлияят върху оценката на лекаря за размера и растежа на плода. 

 


Клиничните белези също могат да помогнат за ориентиране в срока на бременността, но отново не са точен метод. Например около 10-12-та гестационна седмица матката е прбилизително с размер на грейпфрут, а на 20-тата седмица дотига до пъпа. След 20-тата гестационна седмица височината на матката от симфизата в сантиментри съответства на срока на бременността


Определянето на големината на матката, разбира се, зависи от фактори, непряко свързани с гестационната възраст на плода. Например маточните възли или наднормената телесна маса на бременната могат да заблудят лекаря, че бременността е по-напреднала отколкото същност е. Многоплодната бременност и хидрамнионът (увеличеното количество окололна течност) също правят матката диспропорционално по-голяма спрямо нормата за гестационната седмица. 


Това означава, че клиничните данни от анамензата и от прегледа невинаги могат да бъдат достатъчно точни в определянето на термина. До момента най-широкоприложимият метод за сравнително адекватна оценка на срока на бременността остава ултразвуковото изследване. 


Следи следващите статии за повече информация относно определянето на гестационната седмица на бременността чрез ехограф.

 

Към продължението на материала


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter