ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Може ли сексът да индуцира раждане при прескочен термин?

Puls.bg   |   13 април 2018   |   Коментари 1
   
   
Може ли сексът да индуцира раждане при прескочен термин?

Източник: iStockphoto

Според статистиката около 25% от бременностите в световен мащаб завършват с индуцирано раждане поради продължаване на бременността след датата на термина – т.нар. прескочен термин. Методите за индуциране на раждането са различни, всеки от тях носи своя дискомфорт за бъдещата майка и е напълно обяснимо защо много от бременните търсят алтернативни начини да ускорят раждането на бебето си.

 

Поне половината от жените, при които терминът е вече прескочен, а бебето още не е родено, разчитат на немедицински техники за индуциране на раждането.Сред най-популярните от тях е схващането, че сексът може да индуцира раждането на бебето при прескочен термин. В подкрепа на това интересно схващане свидетелстват редица чисто биологични особености.

 

Първо, спермата има силно алкално pH и е естествен източник на простагландини. Това са вещества, чийто синтетични аналози се ползват като средство за подготовка и индуциране на раждането заради стимулиращото си действие върху контракциите на матката.

 

Същият ефект има и механичното дразнене на зърната на женските гърди.

 

Освен това сексът стимулира производството и на други хормони, засилващи активността на мускулатура по протежението на пикочо-половата система и също допринасящи за ускоряване на раждането.

 

Въпреки тези чисто биологични особености преките научни данни, че сексът в периода след термина може да помогне за индуциране на раждането, са малко. Те са плод на няколко скромни проучвания  и се считат за недостатъчни. Основните лимитиращи фактори са няколко. От една страна, няма как да се гарантира, че точно сексът е причина за индуциране на раждането, защото след прескачане на термина спонтанно раждане може да започне във всеки един момент, дори при липса на индуциращи фактори. От друга страна, няма как да се гарантира, че семенната течност на мъжа ще осигури достатъчно простагландини, за индуциране на маточни контракции и  започване на раждането. Същото важи и за количеството на хормоните секретирани в организма на бременната по-време на секс, независаимо дали тя е достигнала оргазъм, или не.

 

 

При наличие на толкова спорни фактори около ролята на секса като техника за индуциране на раждането след прескочен термин, експертите посочват и един по-безспорен факт. Той касае безопасността от секса по време на бременност.

 

Според учените, ако проследяващият бременността лекар не открие съпътстващи рискове, няма причина сексът през бременността да се отрича като опасен за здравето на майката или плода. Ако пък той помогне за индуциране на по-спокойно раждане – толкова по-добре.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Анонимен     2018-04-13 16:20:42
Дали наистина действа, не знам, но поне е най-приятният начин да се предизвика раждане. :))
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter