ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Какво влияе върху сърдечната дейност на плода?

д-р Андрей Иванов   |   30 януари 2018   |   Коментари 0
   
   
Какво влияе върху сърдечната дейност на плода?

Източник: iStockphoto

Отдавна изследването на сърдечната дейност на плода не е преслушването (аускултацията), а данните от акушерския монитор, ултразвуковото изследване и микрокръвните резултати от феталната кръв. От своя страна, сърдечната дейност на плода зависи от много фактори. 


На първо място е действието на парасимпатикусовата част от нервната система. Блуждаещият нерв дава клончета, който инервират важни сърдечни структури като синусовия възел. Стимулирането на тези окончания води до освобождаване на биоактивното вещество ацетилхолин в мускулната тъкан. Това води да забавяне на сърдечната честота и плода и подобрение на вариабилността й.


Обратният ефект има симпатикусовата част на нервната система. Нервните окончания на симпатикуса да широко застъпени сред сърдечните структури на плода. Стимулирането им води до отделяне на норадреналин (норепинефрин), който ускорява сърдечната честота и повишава интезитета на миокардните съкращения. 


Съществува връзки, също така, между артериалното налягане и ритъма на съкращение на сърцето на плода. Рецептори в големите кръвоносно съдове като аортата отговарят на високо кръвно налягане. Те се стимулират, като, от своя страна, възбуждат ядрото на блуждаещия нерв в централната нервна система, и по този начин се забавя сърдечната честота и се понижава артериалното налягане.

 


Друг вид рецептори са химирецепторите. Те се дразнят от химичните съставки на кръвта, в частност кислородното насищане на феталната кръв. Те са разположени в близост до каротидните артерии, които доставят кръв и кислород на главния мозък. Тяхното разположение е стратегическо, така че веднага да могат да реагират на промяна в парциалното налягане на кислорода и доставката му към най-чувстителния орган. Когато тези химиорецептори се стимулират от ниското съдържание на кислород в кръвта, те забавят сърдечната дейност (брадикардия) и снижават вариабилността й. Това е лош прогностичен фактор за изхода от раждането обикновено.


Централната нервна система също има специфично въздействие върху сърдечната дейност на плода. Например кората на главния мозък възприема движенията на плода, което рядко ускорява сърдечната честота. Това ускоряване се нарича акцелерация и повишаване на вариабилността на сърдечната дейност. 


Това означава, че например, когато плодът спи не се регистрират акцелерации при изследване чрез кардиотокография, защото кората на главния мозък е с понижена възбудимост. Същият ефект е на лице при прием на медикаменти от страна на бременната, които потискат централната нервна система, като болкоуспокояващи, транквиланти, антиепилепици или антипсихотици. 


Някои хормона също оказват влияние върху сърдечната честота на плода. Адреналинът и норадреналинът, отделни от надбъбречните жлези, стимулират симпатикуса и сърцето започва да бие ускорено (тахикардия). 


Разбира се, жизненоважните системи на бременната и цялостното й състояние дават отражение на състоянието на сърдечносъдовата система на плода.

 

3050


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
С АГ класацията ни „Специалистите, на които имам доверие“ ще отличим най-добрите в бранша

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising