ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

5 признака за започване на раждането

Puls.bg   |   30 октомври 2009   |   Коментари 1
   
   
5 признака за започване на раждането

Бременните жени се притесняват за това как ще разпознаят настъпването на раждането и дали няма твърде късно да се отправят към родилния дом. Притесненията са излишни. Тъй като, първо, родилният процес е продължителен, около 8-12 часа. После, защото настъпи ли раждането, то не може да се сбърка, дори да е първо.

Представяме ви няколко признака, по които можете да се ориентирате за наближаването или започването на раждането. Те могат да се проявят като комбинация или единично.


1. Изпадане на цервикалната запушалка
Цервикалната запушалка предсталява секрет с по-гъста консистенция, който затваря маточната шийка. Предназначен е да предпазва навлизането на болестотворни микроорганизми към матката. С наближаването на термина и зачестяването на подготвителните контракции маточната шийка се разширява. Това води до „изпадане“ на слузестата запушалка.
 

Как ще я разпознаете –  прилича на влагалищно течение, но секретът върху бельото е по-гъст, може и да има леко оцветяване ( в розово, кремово, ръждиво, кръвенисто). „Запушалката“ може да изпадне и направо като слузестоподобно образувание, наподобяващо тапа.
 

Обикновено до 2 дни след изпадането или изтичането на запушалката  раждането започва. Понякога слузестата запушалка изпада непосредствено с началото на раждането.
 

След изпадане на запушалката не се препоръчва взимане на вана, може само душ, както и не са желателни половите сношения, заради риска от навлизане на болестотворни микроорганизми.


2. Позиви по голяма нужда
Това обикновено е трудноразпознаем признак, който не е валиден при всички жени. Смисълът му се състои в това, че с наближаване на раждането организмът сам се грижи за подготовката на по-благоприятни условия за протичането му. Необяснимите по-чести от обикновено позиви по голяма нужда изчистват и освобождават червата. (Дебелото черво се намира в непосредсвена близост до влагалището, разделени са само от тънка преграда.) Това освобождава място за разширяване на стените на влагалището и преминаването на бебето.
Независимо дали освобождаването на червата се случи, при приема в родилния дом се прави клизма след акушеро-гинекологичния преглед по тази причина и от хигиенична гледна точка.

 

3. Болки в кръста
Това е един от най-разпространените и разпознаваеми признаци. По принцип болките в кръста съпътстват бременността. С напредването на бременността стават все по-чести и неприятни, особено като се прибави фактът, че бъдещата майка не може да заеме удобна поза на лежане и да си почине...
С наближаване на термина болката в кръста става постоянна и натраплива. Ако кръстът боли без прекъсване, продължително време, то раждането наближава.

 

4. Контракции
В края на бременността обикновено жената знае какво представлява контракцията, свиване и отпускане на маточната мускулатура. За разлика от подготвителните контракции обаче, контракциите-предвестници на раждането не са единични, не са хаотични. Напротив, известно време след първата контракция-предвестник се появява втора, трета. Те започват да стават регулярни, по-продължителни, силни и болезнени. Засечете ги. Когато станат с еднаква продължителност и се повтарят през сравнително равен интервал минути, време е да се отправите към родилния дом с предварително приготвените документи и сак за приема ви.


5. Изтичане на околоплодните води
Отначало спукването и изтичането на околоплодните води  може да заблуди, че имате позив по малка нужда. Разликата е, че това отделяне на течност не зависи от волевите ви усилия, не можете да го спрете или намалите. Течността продължава да изтича. Течността е светла, леко слузеста, може да има леко розовеещ цвят и не може да се сбърка с урината, нито цветът е същият, нито има миризма.
Дори и да нямате контракции, спукването на околоплодния мехур изисква прием в родилния дом. В случай, че не се появи активна родилна дейност, след определен период от време при положение, че дата е близо до термина, ще се премине към индуцирането й, т.е. предизвикване и стимулиране на активна родилна дейност, обикновено чрез вливане системи с окститоцин чрез венозен достъп.

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

ROSIROS76     2009-11-02 22:42:07
ZDRAVEITE.kAZVAM SE rOSI I SAM OT lOVE4.iMAM DVE MOMI4ENCA-DVE DA6TERI4KI.dA SA MI JIVI I ZDRAVI. i DVETE MI RAJDANIJA ZAPO4NAHA S IZTI4ANETO NA OKOLOPLODNITE VODI. vSI4KO MINA NORMALNO.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter