ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Защо да внимаваме със захарта през бременността?

Puls.bg   |   15 декември 2017   |   Коментари 1
   
   
Защо да внимаваме със захарта през бременността?

Източник: iStockphoto

През бременността, дори жената да не е имала високи стойности на кръвна захар преди това и диабет, е възможно да развие гестационен диабет. Кръвната захар е един от показателите, които редовно се проследяват от акушер-гинеколога с цел превенция на усложненията от евентуално настъпилото състояние и навременния му контрол. Уви, днес сме обременени с риск от диабет и по време на износването на бебето е по-скоро отговорност да се храним правилно и балансираме режима си на хранене и избягваме уседналостта.

 

Известен факт е и че наличието на гестационен диабет показва увеличен риск от развитие на диабет по-късно в живота на жената. Гестационният диабет все пак е състояние, което отшумява след раждането, но то носи своите рискове за майчиния организъм и плода. При гестационен диабет, висока кръвна захар при бременната е много възможно да се развие едър плод, който поставя по-високи изисквания при раждане и не само. Теглото на новороденото при раждането над нормата обикновено е свързано и с някои неблагоприятни здравни аспекти за него. За норма в нашата страна се приема тегло при раждане на доносено бебе – максимум, 4380 г за момчета и 4067 за момичета. Едрото бебе при раждане се свързва и с повишен риск от развитие на диабет при майката в по-късна възраст.

 

Ново изследване поднася нови неприятни факти. Високите стойности на кръвна захар при бременните се свързват от изследователския екип с риск от наличие на сърдечни дефекти при децата. Изследването е на екип от Детската болница в Хелзинки и според водещия автор педиатъра д-р Емми Хел високата кръвна захар трябва да се разглежда като рисков фактор за здравето на бебето.

 

Заключението на изследователския екип е базирано на данни от медицинските досиета на 19 107 жени, 811 от които, се оказва, че имат бебета с вроден сърдечен порок. Част от данните включват стойности на кръвната глюкоза 4 седмици преди зачеването до 14 гестационна седмица. Според тях високата кръвна захар в ранна бременност е рисков фактор за сърдечни проблеми при бъдещото бебе. Сърцето е един от първите развиващи се органи. Регистрирането на бременността днес се случва след установяването на сърдечна дейност, което при наличната високо технологична апаратура е възможно в 5. г. с. Сърцето реално започва да бие около третата седмица след зачеването.

 

 

 

На всеки 10 милиграма на децилитър кръвна плазма над нормата расте рискът от възникване на сърдечни дефекти расте с 8%, дори когато майката е в млада възраст, с нормално тегло и ИТМ и не страда от гестационен диабет.

 

Жените не бива да пренебрегват грижата за здравето си, коментира д-р Емми Хел. Задължително е през бременността да се отделя поне час за разходка всеки ден. Двигателната активност подобрява инсулиновата чувствителност на организма. Важно е да се направят и промени, ако това все още не е сторено, за балансиране на хранителния режим, което означава да се намали консумацията на въглехидратите, максимално да се ограничат простите захари, да се поемат достатъчно белтъчини и полезни мазнини. Хранителният прием е добре да е планират на 5 хранения на сравнително равни времеви интервали, като порциите растат съвсем малко според срока на бременността.

 

Резултатите от проучването са публикувани в The Journal of Pediatrics. 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Пазете се от домашната ракия вече     2017-12-17 13:24:21
При варене на лечебни дестилати за ракия.Исключително страшни хлор токсични канцерогенни съеднинения попадат в десетилата ако добавите в казана хлор токсична вода.
Жертвите се поразяват нелечимо.Получават аритмия и тахикардия след 50 до 100 грама..
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter