ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

В каква поза е най-добре да спят бременните?

Puls.bg   |   22 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
В каква поза е най-добре да спят бременните?

Източник: iStockphoto

Бременността – най-естественото и очарователно събитие, което може да се случи. Когато магията докосне бъдещата майка, всички аспекти от нейния живот се променят – от преосмисляне на ценностната система и приоритетите, до дребните ежедневни навици, на които дори не обръщаме внимание.


Този красив период от животаq освен от радости, нормално се съпътства и от множество тревоги и притеснения – бъдещата майка започва на всяка крачка да се чуди дали действията ѝ се отразяват на развиващия се в нея живот и по какъв начин.


Един от въпросите, които изникват, е: има ли значение позата, в която спя? Още повече, че с напредването на бременността сънят заема все по-ценно и основно място в дневния режим. Много малко вероятно е позата на съня да се отрази значимо на бебето, но нали искаме само най-доброто?


Не съществуват правила, но има препоръки. Важното е на майката да ѝ бъде удобно и да може да получава пълноценна почивка.


Спането по корем е навик на много жени, и повод за притеснение, когато забременеят. В действителност, в началото на бременността е напълно безопасно и не носи риск за детето. С нарастването на коремната обиколка се превръща във все по-неудобна позиция за сън. Ако се събудите през нощта и установите, че сте по корем – не се плашете! Просто се обърнете настрани.

 


Спането по гръб е най-разумно да се избягва след навлизане в третия триместър. Смята се, че тежестта на развиващото се дете и утробата може да затруднят доброто кръвооросяване на плацентата.


Както бременността, така и фактори като затлъстяване се отразяват на дишането, като го затрудняват при спане по гръб.


Тези два механизма водят до неспокоен сън и влошават качеството на почивката. Ако все пак се събудите през нощта и сте по гръб, отново няма място за паника. Обърнете се настрани и продължете съня.


Не трябва да изпитвате страх от съня и неволните движения в него – доказано е, че човек прекарва най-много време именно в позицията, в която заспива, и която е под Ваш контрол – нека бъде настрани.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Стомашно-чревни проблеми по време на почивка

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter