ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Гестационен диабет - що е то?

д-р Андрей Иванов   |   21 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Гестационен диабет - що е то?

Източник: iStockphoto

Гестационният диабет представлява всяко нарушение във въглехидратния толеранс, което възниква и се диагностицира за първи път през настоящата бременност. 


Рисковите фактори за развитие на гестационен диабет са BMI (body mass index – индекс на телесната маса) над 30, предишно раждане на плод с телесна маса над 4,5кг и фамилна история за захарен диабет


При всяка бременност след 20-тата гестационна седмица, когато плацентата е напълно развита и плацентарните хормони достигат своето оптимално плазмено ниво, се използва скрининг за гестационен диабет.


Приемат се 75 грама глюкоза и се измерва нивото на кръвната захар след два часа. При резултат над 7,8 ммол/л диагнозата е гестационен диабет. Друг начин за поставяне на диагнозата е двукратно измерване на кръвната глюкоза над 5,6ммол/л на гладно. 


Гестационният диабет е комплексен синдром с различна метаболитна изява при всяка бременна жена. Във втората половина на бременността под влиянието на плацентарните хормони настъпва инсулинова резистентност. Това означава, че тъканите стават по-нечувстителни към инсулина и кръвната глюкоза се увеличава.


Нарушенията в майчиния метаболизъм водят и до нарушения във феталния метаболизъм. Майчината хипергликемия обуславя фетална хипергликемия и фетална хиперинсулинемия


Двете състояния в плода са причина за развитие на фетална макрозомия (увеличена телесна маса). Увеличават се и вътрешните органи като сърцето, черния дроб и слезката (далака). Изостават в своето развитие мозъчните структури. 


Увеличава се честота на вродените малформации. Най-честата аномалия е синдром на каудална дистрофия с промени в гръбначния стълб, костите на долните крайници и таза и уро-гениталните органи. 


Други по-чести малформации са дефекти на сърдечната преграда, сърдечни пороци, дефекти в развитието на централанта нервна система. 


За да се преодолее феталната хипергликемия, профилактично се прилага инсулиново лечение. Най-често се използва бързодействащ инсулин, който се прилага преди хранене, като количеството му се определя от вида на храната. 

 

 

Диетолечението също води до положителни резултати. От храната се изключват простите захари и се добавят храни, богати на фибри като плодовете и зеленчуците. 


Приемът на храна не бива да става по-късно от 30 минути след поставянето на инсулина. Храната се разпределя на три основни хранения с две междинни закуски като купичка ядки например. 


Общият дневен калораж при бременна с нормално телесно тегло и гестационен диабет би трябвало да е около 2400ккал, а за жени с наднормено – 1800-2000 ккал. Калориите трябва да бъдат разпределени така, че 45% да идват от въглехидрати (150 г захари), 25% от белтъци (100 г протеини) и 30% мазнини (20 г). 


Контролът на гестационния диабет е от изключително значение. Мониторира се кръвната захар, проследява се глюкозурията и ацетонурията (отделянето на кетонни тела чрез урината) в домашна обстановка. 


Когато гестационният диабет е диагностициран във втората половина на бременността е много трудно да се отдиференцира дали се касае за гестационен диабет или за истински инсулинозависим диабет. 


В такива случаи уточняването се извършва след раждането През шестата седмица след раждането се извършва орален глюкозо-толерантен тест със 75 грама декстроза. При завишени стойности на кръвната захар диагнозата е захарен диабет.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter