ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Пътеводител на бременната с диабет

Андрей Иванов   |   16 ноември 2017   |   Коментари 0
   
   
Пътеводител на бременната с диабет

Източник: iStockphoto

Информираността е приятел номер 1 на всички, особено на бременните. Понякога жените се чувстват развълнувани от промените в живота и тялото си, които настъпват с плашещо бързо темпо. 


Това се отнася сигурно и още повече за бременните с диабет.

 

Ето какво трябва да се предприеме и очаква през бременността при наличие на диабет...

 

Преди да забременяване

Особено важно е семейното планиране при жени с диабет. Те трябва да бъдат добре информирани от достоверни източници за това как диабетът би могъл да повлияе на бременността и плода. Най-добре е разговор с личния лекар или специалист по акушерство и гинекология. 


Неконтролираният диабет може да увеличи риска от спонтанен аборт, малформации на сърдечносъдовата система на плода, увеличена маса на плода (макрозомия), а това да доведе до тежък родов травматизъм както за детето, така и за майката. 


Затова поддържането на оптимален контрол на кръвната захар преди и по време на бременността е от изключително значение. Стойността на гликирания хемоглобин показва качеството на контрола на захарта през последните 3 месеца. За повече информация можеш да прочетеш „Диабет и бременност: какво трябва да знаем преди да забременеем?”


Също така е от значение да се оцени състоянието на бъдещата майка. Таргетните органи, който се увреждат от лошо контролирания диабет, са очите и бъбреците. Най-късно до три месеца преди забременяване офталмолог трябва да оцени ретината, кръвоносните съдове на окото и състоянието на зрителния нерв. 


Същото се отнася и за бъбреците. Функционалната оценка на тези органи се осъществява с измерването на количеството отделен белтък в урината. Обикновено в урината няма белтък. 


Тестът за микроалбуминурия е най-подходящ. Той показва първоначални, дискретни промени във филтриращата способност на бъбреците. Границата за микроалбуминурия е от 30 ди 300мг/л. Над това количество вече е протеинурия. 


Отношението албумин/креатинин също показва до каква степен е запазен фунционалния интегритет на отделителната система. Всяка стойност над 3мг/ммол се счита за патологична. 


Артериалното налягане също трябва да се следи и да се преведе в норма, ако съществува проблем с него. Необходимо е терапията да се промени спрямо нуждите по време на бременност; т.е. да се изключат лекарства от група на АСЕ инхибиторите и АR блокерите, защото те увреждат плода. 

 


16-та гестационна седмица: Оценка на ретината от офталмолог. 


20-та гестационна седмица: Оценка на плода под ехографски контрол (фетална морфология). Специален акцент е необходим за сърдечно-съдовата система – четирите кухини на сърцето, състоянието на белодробната артерия и аортата, а също и на белодробните вени и двете празни вени.


28-ма гестационна седмица: Отново ехографски контрол на плода с фокус върху растежа на бебето и обема на амниотичната течност. Фетусите при диабет имат склонност да нарастват, а амниотичната течност да се увеличава. Нов преглед при очен лекар. 


32-ра гестационна седмица: Следваща оценка на развитието на плода и количеството амниотична течност под ултразвуков контрол. 


36-та гестационна седмица: Поредният ехографски контрол. На тази визита трябва да се даде инфромация за времето, начина и обезболяването на родоразрешаването. Важно е родилката да започне да се подготвя за съдбовния момент. (Виж "При постъпване в болница за раждане - какво ни трябва?")


От 37-ма до 38-ма + 6 дни гестационна седмица: Обикновено раждането се препоръчва да се осъществи до 2 седмици преди термина, защото се смята, че вече плодът е завършил своето вътреутробно развитие и рискът от родилен травматизъм е по-малък.


Заедно с това всички останали регулярни визити за проследяване на бременността остават в сила.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising