ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Токсоплазмоза или защо котката е враг номер 1 на бременните

Андрей Иванов   |   15 август 2017   |   Коментари 13
   
   
Токсоплазмоза или защо котката е враг номер 1 на бременните

Източник: iStockphoto

Котката е прекрасен домашен любимец – не са шумни, пухкави са, не се нуждаят от всекидневни разходки и са прекрасна компания в дъждовните дни. Те, обаче, може да бъдат носители на опасна зараза. Ще представя токсоплазмата в две части. Тази статия ще бъде насочена към това какво представлява заболяването, защо е важно да се знае за него и какво можеш да направиш ти, за да се предпазиш от него.
 
Токсоплазмата представлява протозоен паразит. Котките се заразяват с него при консумация на животинско месо (обичайната плячка като птички или мишки). Домашните любимци остават без симптоми дори след инфектирането и започват да отделят паразита под формата на микроскопични ооцисти в изпражненията си една или две седмици след експозиция със заразеното месо. Ооцистите могат да оцелеят извън гостоприемника си във влажна и топла среда. Затова котешкият пясък, почвата в градинките и парковете са много подходящи условия за поддържане на инфекциозния причинител в продължение на месеци наред.
 
Няколко са причините токсоплазмозата да е сериозно заболяване. Първо, веднъж заразен, човек остава инфектиран за живот. Обикновено такива хора не проявяват симптоми, но при имунокомпрометирани състояния (хора със синдром на придобитата имунна недостатъчност; провеждащи имуносупресивна или цитостатична терапия) организмът може да реагира да инфекцията.
 
Следващата причина е, че заболяването е широко разпространено. Съвсем спокойно може да се каже, че там, където има котки, има и токсоплазма. Този вид инфекция е третата най-честа животозастрашаваща хранителна инфекция след салмонелозата и листериозата. Например според епидемиолгични проучвания в САЩ около 15% от жените в репродуктивна възраст (15-44 години) се смятат за инфектирани с токсоплазма.
Последната причина заразяването да се счита за сериозно е фактът, че причинява тежки увреди на плода, като случаите на вродена токсоплазмоза в Северна Америка достигат до 4000 годишно.
 
Съществуват три начина да се заразиш: 1. Консумация на сурово или недосварено месо; 2. Контакт с котешки изпражнения, заразени с ооцисти или 3. Вертикална трансмисия (от бременната на плода). Около 30% от случаите са резултат от контаминирана храна, което означава, че голямо значение оказва качественото отглеждане на домашния любимец. Котка, която не ловува, обитава само вътрешни помещения и не се храни със сурово месо има слаба вероятност да бъде заразена с токсоплазма.
 
Друга коварна черта на заболяването е неговата клинична картина. Повечето (над 90%) от бременните с токсоплазма не проявяват никакви признаци и симптоми на инфекция и спонтанното преболедуване е характерно. Само малка порция от инфектираните развиват клинична картина. Тя протича обикновено като грипоподобно състояние с температура до 37,5 градуса, отпадналост и увеличени лимфни възли. Много редки за случаите на бременни с проблеми в зрението, причинени от токсоплазмен хориоретинит. При имунокомпрометираните случаи, обаче, тежкото протичане с наличие на енцефалит, миокардит, пневмонит, хепатит не е изключено.
 
Някои насоки, които могат да им бъдат полезни в ежедневието ти по време на бременност, са следните:
 
1.Носи ръкавици и добре измий ръцете и ноктите си след работа със среда, което може да потенциално да бъде заразен с котешки изпражнения като пясъчник, почва, след градинарство;
2.Намали контакта с котки до минимум; дръж домашните любимци у дома и ги храни само със сготвена храна, храна от консерви или сушена храна;
3.Подменяй котешката тоалетна (носейки ръкавици) всеки ден;
4.Дезинфекцирай изпразнения котешки пясъчник с вряща вода за 5 минути преди я го напълниш отново;
5.Консумирай само добре сготвени меса (термична обработка над 67 градуса);
6.Замразяването на месото под -20 градуса също убиват токсплазмата; 
7.Почиствай старателно повърхности и приспособления, които са били в контакт със сурово месо;
8.Не яж сурови яйца и непастьоризирано прясно мляко;
9.Измивай суровите плодове и зеленчуци преди консумация;
10.Сушенето, опушването на месото не убиват паразита; съхраняването на храна в хладилника също – токсоплазмата издържа до 68 дни на температура от +4 градуса; използването на микровълнови фурни също не унищожава инфекциозния причинител.
 
Очаквай скоро продължение на темата с фокус върху диагнозата и лечението на токсоплазмозата по време на бременност.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (13)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

др Иванов     2017-08-20 02:10:43
Отлична статия, за съжаление доста *** мамички ще предпочетат да заразят себе си и децата си вместо да обърнат внимание на съветите на УЧЕНИ и ЛЕКАРИ. Щото нали бг мамичките знаят по-добре, понеже една тяхна колижка виднъж видяла жена, която имала котка като малка.
Калина     2017-08-20 01:44:59
Бременях с 5 домашно-дворни котки и куче. Дъщеря ми е прекрасно здраво дете. Обожава животните.Твърдението: "Съвсем спокойно може да се каже,че там, където има котки, има и токсоплазма." съвсем спокойно можете да си го...преосмислите
Габриела     2017-08-17 18:44:22
Изкарах прекрасна бременност и родих здраво дете на 35-годишна възраст. През цялото време съм имала и куче, и котка и не дадох дума да се издума за махането им заради бебето. Как може да кажете, че котката е враг номер 1 на бременните?!? При добра хигиена и редовно провеждани ветеринарни мероприятия (обезпаразитяване и прегледи) не бих казала, че рискът от заразяване е по-голям, отколкото при консумиране на купена от пазара зелена салата, например.
Ива     2017-08-17 17:05:32
Единствената цел, която постигат подобни неверни статии, е всяване на паника сред бъдещите майки и изхвърлянето на нищо неподозиращи и невинни домашни котки. Вероятността човек да се зарази с токсоплазмоза е в пъти по-висока при консумиране на животински продукти от непроверени източници например - бабите на пазара или мляко от козата на село и недобрата им термична обработка. Защо пишете подобни глупости?
Ани     2017-08-17 16:34:28
Дрън,дрън,че пляс. Пълни глупости. Не отричам,че вероятно има риск,но такъв има винаги. Само по себе си бременността и раждането е риск. Имам доста познати не само с котка,а и със всякакви животни по време на бременността и след това.
13 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Препоръки при слънчево изгаряне на кожата

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter