ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Повръщам! Какво да правя?

Андрей Иванов   |   20 юли 2017   |   Коментари 0
   
   
Повръщам! Какво да правя?

Източник: iStockphoto

Чувствам се некомфортно, закъснява ти, усещаш напрежение в гърдите, гади ти се сутрин при ставане. Решаваш да си направиш бърз тест за бременност и след известно време виждаш две чертички свенливо да розовеят – честито! Ти си бременна. За съжаление, гаденето и повръщането може да се окажат твой неизменен спътник по време на бременност.
 
Повръщането се среща при около половината от бременните, като неговото протичане може да бъде като баналното сутрешно гадене до т. нар. хиперемесис със симптоми от страна на сърдечносъдовата и дихателната система. Важно да се следи кога се появява гаденето. Засиленото повръщане персистира през целия ден и настъпва без никаква видима причина няколко часа след прием на храна. В такъв случай препоръчително е храната да се раздели на по-малки порции и да се консумира по-често, а прибавянето на витамини и микроелементи към дневния хранителен режим няма да навреди на състоянието.
 
Събуждащо внимание са случаите, в които повръщането започва да става на все по чести интервали, увеличи се на повече от 10 инцидента на ден, не се свързва с приема на храна. Такива бременни започват прогресивно да понижават телесната си маса, което представлява първия признак на нарушение баланс между приема на храна и усвояването на вещества в нея. Поради загубата на течности сърцето се опитва да компенсира намаленото количество на течната съставка на кръвта с повишаване на сърдечната честота.
 
Тахикардията и пониженото артериално налягане заедно с потъмняването на урината са характерни за по-настъпателното повръщане, а поради дразненето на устната лигавица от киселия сок на стомаха се образуват афти и възпаление на устната кухина – стоматит.
 
 
Не са изключени случаите, в които се достига до силно изтощение, хлътнали очи с леко жълтеникави склери – субиктер, при което лечението е наложително да се извърви в болнична обстановка. Вливането на кристалоидни разтвори стои в основата на лечението, защото то осигурява обемно заместване на изгубената течност. Ранен белег за страданието на организма е намирането на кетонни тела в урината, защото те значат, че тялото започва да разгражда собствените си енергийни запаси по формата на мастни киселини.
 
Повръщането по време на бременност също така може да представлява симптом на по-важно състояние, характерно за бременност и нехарактерно за нея. Това са гроздовидната бременност, за която е необходимо мониториране на човешкия гонадотропоен фактор, тиреотоксикозата с изследване на TSH и многоплодната бременност. Заболявания, които протичат с повръщане като пиелонефрит, ентерити, менингити и други също не пропускат възможността да се развият на фона на протичаща бременност.
 
Повръщането по време на бременност е нормално състояние, което може да се превръне в патологично, и основният преципитиращ фактор е стресовият начин на живот, затова е много важно на всяка бременна да се обърне достатъчно внимание за балансиране на ежедневните ситуации и да се старае да води пълноценен емоционален стил на живот.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter