ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Промени със зрението по време на бременността

д-р Александрина Радославова   |   19 юни 2017   |   Коментари 0
   
   
Промени със зрението по време на бременността

Източник: iStockphoto

Бременността е период, през който настъпват много промени в организма. Някои от тях са временни и отминават след раждането, докато други си остават за цял живот. Износването на бебе е съпроводено с буря от хормони, които в повечето случаи са виновни за негативните и положителни изменения в тялото на жената.

 

Зрението е част от нещата, които търпят промени. Зрителните проблеми по време на бременността варират от сухота в очите до временно влошаване на зрителната острота. Когато не можете да прочетете написания текст и се налага да го отдалечите, за да го видите или не можете да прочетете съдържанието на опаковката на хранителния продукт, не бива да се тревожите, промени със зрителната острота настъпват често през бременността.

 

През третия триместър е възможно да се появят и изменения в роговицата, свързани с нейната кривина и дебелина, както и с лещата на окото. Причината за това не е окончателно изяснена, но се смята, че повишените хормони през този период променят водното съдържание на тъканите. То се увеличава и това води до задържане на течност в клепачите и тяхното подпухване. Промяната в диоптъра може да варира между 1,25 и 1,5 диоптъра.

 

В ежедневието този феномен може да натоварва и да пречи - например при шофиране създава известни опасности. Корекцията на диоптъра се прави за периода на бременността и е хубаво да не се вземат скъпи очила, тъй като след раждането се очаква нормализиране на зрителната острота (или връщането й в стойностите, които са били преди забременяването).

 

Друга важна промяна, която настъпва по време на бременността е изменението на слъзния филм. Неговата задача при нормални условия е да защитава очите от външни влияния и патогени, както и да овлажнява очите. По време на бременността съставът на слъзния филм се променя и той става по-тънък. Това създава редица проблеми.

 

Жените, които носят контактни лещи, се оплакват от чувство за чуждо тяло в очите. Причината е, че контактните лещи не „плуват” на очната повърхност, а директно залепват за нея, поради некачественото овлажняване. Облекчение може да се постигне с поставянето на изкуствени сълзи, които са достъпни и без рецепта. Те са напълно безвредни за бебето. Ако все пак не сте убедени в това, избирайте изкуствени сълзи, които не съдържат консервиращи средства.

 

При много сухи и раздразнени очи могат да се изплзват кремове или гелове, които имат по-дълго действие и не налагат честата им употреба. Най-доброто е комбинацията от гел и крем, като гелът се поставя през деня, а кремът - през нощта. В нашето съвремие, подвластно на хомеопатичните препарати, могат да се намерят и такива, които подобряват състоянието на очите при липса на достатъчно сълзи.

 

Има и няколко простички неща, които осезателно променят чувството за парене и щипене при сухите очи - например овлажняване на въздуха в дома или на работното място, избягване на цигарения дим и ограничаване на излизанията при по-силен вятър. Бременните, които работят продължително на компютър, трябва да си дават почивка на погледа по-често и да мигат по-често.

 

Масажът около очите помага за по-обилната секреция на слъзен филм. Освен неприятните симптоми при сухота в очите е важно да се отбележи и повишеният риск от очни инфекции. Причината е, че в слъзния филм се съдържат вещества, които защитават очите от патогенните микроорганизми.

 

Ако има промяна в сълзите, то ще има и промяна в защитата на очите. Затова, когато се приложат всички споменати методи за облекчаване на състоянието, но то се влошава, най-вероятно става въпрос за инфекция, която трябва да се лекува с антибиотични капки и мехлеми. В случая те също няма да засегнат бебето, тъй като то е защитено от плацентарната бариера. Това, което е важно да се запомни е, че всички проблеми и оплаквания с очите ще преминат след като организмът се върне в нормалното си състояние.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Жълтеница при новороденото - къде е границата с физиологичното състояние?

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising