ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Емилия Казълова: Всяко раждане е уникално!

Румяна Тасева   |   12 май 2017   |   Коментари 0
   
   
Емилия Казълова: Всяко раждане е уникално!

Източник: Личен архив

Здравейте, скъпи читатели!
 
Предлагаме Ви поредното интервю на лектор, взимащ участие в нашия Форум бременност и детско здраве през този уикенд. 
Постарахме се отново да имате богата програма и присъствие на лектори, които да Ви предадат знания и опит, които не само да отговорят на въпросите Ви, но и да можете чрез тях да докоснете любовта, с които случват нещата в кабинета, родилната зала, сесията с детето или семейството.
Можем много да говорим за недостатъците на здравната система, за непроведената здравна реформа у нас, но истината е, че ще продължаваме да се обичаме и раждаме деца, както и ще продължаваме да намираме решения на трудни ситуации и протегната ръка и отворени сърца на хората с престилка, които въпреки условията, остават хора и ни се раздават, за да имаме най-ценното децата и здравето си!
Защо има хора, екипи и организации, които въпреки всички спънки в системата успяват да градят и се развиват към добро!
Емилия Казълова е безспорен пример от тази група хора, които са взели грижата за другите за своя кауза. Предполагам всяка жена, родила детето си под нейните вещи напътствия и грижи дълго я носи в сърцето си. И със сигурност, за тези 39 години в нейните ръце са поели първата глътка въздух доста бебета. Ако я познавах навремето, вероятно нямаше да изпитвам онзи неприятен страх от раждането и щях да се чувствам много по-свободна да бъда активна  в раждането. Сега Вие имате този шанс да усетите света през нейните очи и съберете още информация за избора, които правим за този важен ден от живота ни – появата на нашето дете. Очакваме Ви утре от в София ивен център на Парадайз мол на бул. „Черни връх“ за Форум бременност и детско здраве на Puls.bg
 
 
 - Г-жо Казълова, защо раждане с акушерка? Какво е по-различното?
 
Защо с акушерка? Аз бих задала въпрос: „А защо не?“ Акушерката в цял свят е носител на нормалността. Нейната подготовка е да бъде до жената по време на бременността, раждането и след това да бъде до жената, когато се прибере с бебето в дома си. Бременната жена е здрава жена! Води нормален живот и когато бременността не е усложнена, раждането протича по природните закони без излишна намеса в този процес. Когато акушерката е близо до жената, може да осигури спокойна атмосфера, да подкрепи раждащата като друга жена, която познава нейните страхове, усещания и освен това може да я подпомогне с различни немедикаментозни практики и методи, за което и има необходимата професионална подготовка. Резултатът от това сътрудничество е една спокойна и справяща се жена и намаляване на медикализирането на родилния процес.
 
 - Трябва ли да се страхуваме от раждането? И как да се справим с тази емоция?
 
Нормално е човек да изпитва подобни чувства от нещо, което не познава и му предстои. Страхът от неизвестното, от многото негативни разкази, от непоисканите коментари от познати и непознати, от това, че за раждането се говори повече за усложнения, проблеми, а не като нещо нормално и естествено. Липсата на контакт на жената с акушерка по време на бременността е може би в основата на тези страхове.
 
 
Страхът е лош съветник! По време на раждането поражда напрежение, а това води до засилване на дискомфорта. Затова бих посъветвала всяка една бременна да направи нещо за себе си - да говори с хора, които са позитивно настроени към раждането, да се подготви за раждането не само от книгите и съветите от наблюдаващия лекар, а да направи информиран избор за добра и пълна пренатална подготовка.
 
 - На колко жени сте подали бебетата в ръцете?
 
Никога не съм си поставяла за цел да броя колко бебета съм поела в ръцете си и на колко жени съм помогнала да изживеят това щастие да станат МАЙКИ. 
Вече 39 години работя това, което обичам и вече „моите” бебета имат деца! Продължавам с някои от тях да се срещам и това ме прави щастлива, и удоволетворена, че не съм живяла напразно.
 
 - Кое е най-вълнуващото във Вашата професия и роля на акушерка в родилната зала?
 
Всяко раждане е уникално, защото и жените са различни със своите чувства, емоции, очаквания. Най-вълнуващо за мен е, когато бебето изплаче и го подам в прегръката на майката! Когато видя светлината, щастието в погледа ѝ!

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter