ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Д-р Цветелина Дучева: Бременната е предразположена към гингивит заради хормоните

Румяна Тасева   |   26 април 2017   |   Коментари 0
   
   
Д-р Цветелина Дучева: Бременната е предразположена към гингивит заради хормоните

Източник: Дентална клиника "Д-р Петър Дучев"

Д-р Цветелина Дучева се дипломира като лекар по дентална медицина през 2002 г. във Факултет по дентална медицина към Медицинския университет в София.
Част е от екипа на Дентална клиника „Д-р Петър Дучев“,където завежда детския прием.  Тя е специалист в микроинвазивно лечение на деца и подрастващи. Има множество международни специализации и следдипломни обучения, свързани с лечението на деца под наркоза.
Член е на International Association of Paediatric Dentistry (IAPD), лектор е в училище за бременни и родители, както и на специализирани български и международни конференции, свързани с детското орално здраве.
Децата са нейната слабост, а профилактиката и здравето на детските зъби са в основата на професионалните и интереси.
 
Д-р Дучева ще бъде един от лекторите на предстоящия Форум бременност и детско здраве на Puls.bg на 13 и 14 май в София ивент център, когато ще се съберем отново, за да говорим за 9-те месеца на износване на плода, раждането, новороденото, грижите през първата година, детското и поставянето на първите основи на емоционалното здраве при наследника ни. Заповядайте - вховът е свободен, изисква се само регистрация!
 
 
 - Д-р Дучева, трябва ли да мислим за среща със зъболекар, щом разберем за бременността? Защо?
 
За мен като тесен специалист, работещ с деца и бременни, редовните срещи със зъболекаря трябва да се организират независимо от това дали планираме да имаме бебе или то вече е родено.
 
Добрата орална хигиена, здравите зъби и липсата на инфекция в устата (кариеси, зъбен камък, силно разрушени зъби и корени), както при бременната, така и при най-близките членове на семейството, са основополагащи за здравето на детето, когато то се роди. Това е свързано с факта, че детето се ражда абсолютно стерилно, неговата уста, черва, кожа трябва да се населят от полезните и жизненоважни микроорганизми. А откъде ще дойдат те? Разбира се, от мама, тати, баба, дядо, сестричката или братчето. Тоест от хората, които са в пряк контакт с детето, като населяването на всички тези повърхности става по въздушно-капков път или чрез директен контакт.
 
Затова и съществува традицията в нашите семейства, детето да не се извежда или да е сред чужди хора преди 40-тия  ден след раждането. За да може да стане първичната „инвазия“ и „заселване“ на семейните микроорганизми в устата и храносмилателния му тракт.
 
Затова наличието на „недоброжелателни“ микроорганизми, които са в изобилие по повърхността на зъбния камък, силно разрушени зъби и корени са в противовес с идеята за здраве на детето. Изводът е, че нашето орално здраве до голяма степен определя оралното здраве на нашето дете.
 
Има много международни изследвания, разкриващи връзката между кариозното съзъбие на родителите и множествения кариес при техните деца. Защото кариесът се разглежда и като най-разпространеното многофакторно инфекциозно заболяване в световен мащаб, което не се влияе от пол, социален статус или етническа принадлежност. Затова срещата с нас стоматолозите е задължителна преди, по време и след бременността.
 
 - Кога през бременността е най-удачно да планираме среща при зъболекар?
 
Ако разделим бременността на 3 триместъра, по време на първия (1-3 месец) намесата и работата на стоматолога обикновено са при оплаквания или проблеми от зъбен произход. Идеята е да се сформира плацентата и да има стабилен зародишен сак.
 
 
През втори триместър (4 до 7 месец) това, което обикновено правим, е почистване на зъбен камък, подмяна на стари възстановявания, лечения на зъби и венци в рамките на разумното при задължителното ползване на упойка. 
 
Има специална група местните анестетици без адренелин, които се ползват по време на бременността и те по никакъв начин не се отразяват на плода. Поставят се локално, около зъба, който се работи, не попадат в общото кръвообращение и се дезактивират в рамките на 1 - 1 ½ ч. 
 
Позата на бременната и продължителността на лечението трябва да са съобразени с гестационната седмица. През третия триместър ( 7-9 месец) отново се намесваме само при спешни състояния или за хигиена на съзъбието и венците.
 
 - Докато контролът за здравето на зъбите все пак е в наши ръце,как стоят нещата със здравето на венците? Доколко можем да контролираме проблемите с венците през бременността?
 
Бременността е свързана с хормонален дисбаланс и високи нива на хормоните прогестерон и естроген, които имат пряка връзка с нормалното протичане на бременността.Те обаче водят до засилено кръвообръщение в цялото тяло, включително във венците, тъй като лигавицата на влагалището и устаната кухина са сходни. Оттам идва и чувствителността, кървенето, силният дискомфорт и напрежение на моменти във венците, понякога в комбинация с подуване, болка. При тези симптоми говорим за гингивит при бременни (Gingivitis gravidarum).
 
Нелекуваният гингивит ще се задълбочи, когато микроорганизмите и плаката навлязат в дълбочина, тогава може да се развие пародонтит (възпаление на зъбодържащия апарат т.н.пародонтоза).
 
За да няма подобни оплаквания и усложнения, е нужна стриктна орална хигиена - в домашни условия и професионална.
 
Прегледите и хигиената са задължителни през бременността и след раждането.
 
 - Какви други проблеми могат да възникнат през бременността, свързани със здравето на зъбите и венците?
 
Гаденето и повръщането през бременността могат да станат причина за разрушаване на зъбния емайл. По тази причина, моля, не изплаквайте устата с чиста вода след повръщане поне 1 час, защото това води до ново спадане на pH и разрушаване на емайла. Решението е ползването на продукт, който неутрализира киселинността – дъвка, медицинска вода за уста или да приемете храна, която алкализира средата – кашкавал, банан или др.
 
Мийте зъбите си с мека (soft) четка, която е с по-малка глава, за да не се провокира гадене, сменяйте я по-често, не натискайте, a удължете времето за четкане. Използвайте изчеткващи движения от венеца към зъба, избягвайте хоризонталните, за да няма травма и болка.
 
Усмихвайте се при всеки възможен случай и се наслаждавайте на бременността си!
 

Шестото издание на „Форум бременност и детско здраве“ се провежда с подкрепата на: Cryo Save, Philips Avent, Mutsy, Медицински комплекс „Д-р Щерев“, Дентална клиника „Medical Dent”, Биорегенерация, Dove Baby и Дентална клиника „Петър Дучев“

 

За Форум бременност и детско здраве тази година провеждаме и Класациите "Специалистите, на които имам доверие". В тях ще номинираме водещи специалисти и клиники в страната, които са Ви спечелили с грижи и отношение по време на проследяване на бременността и раждането на детето. Можете да гласувате в 4-те категории: за акушер-гинеколог, акушерка, неонатолог или педиатър и родилно отделение. Вашата номинация можете да подадете ТУК

 

Повече за Форум бременност и детско здраве на Puls.bg - темите, програмата, лекторите, търговската част и удобствата можете да научите от сайта на събитието - events.puls.bg. Напомняме, че входът за посетители е свободен. Необходимо е единствено регистрация, за да Ви запазим място!

 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter