ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Депресия дебне новите татковци

Puls.bg   |   20 март 2017   |   Коментари 0
   
   
Депресия дебне новите татковци

Източник: IStockphoto

Майчинството е един от най-важните периоди в живота на жените. Много двойки искат да имат потомство, но отношението на двата пола към бременността и отгтлеждането на детето в първите дни след раждането е различно. 
 
Майката преживява периода  от зачеването до раждането много по-емоционално. Често се случва след появата на детето жените да изпаднат в следродилна депресия и да смятат, че не могат да се справят с всички грижи. Мъжете до тях им оказват морална подкрепа, но освен безсънните нощи в първите дни, те не са преживели същото, което изпитват половинките им. Проучването "Да пораснеш в Нова Зеландия" обаче доказва, че някои мачовци също са склонни да развият депресия след като станат бащи за първи път. 
 
Оказва се, че бъдещите татковци могат да се почувстват стресирани и да имат проблеми със здравето още след като научат, че ще имат потомство. Симптомите на депресия обаче ескалират след като бебето се роди. 
 
Изследователите проучват поведението на над 3 00 мъже от  Нова Зеленадия преди и след появата на техните отрочета. Пренатални симптоми на депресия са открити при 82 бащи или 2,3% от участниците. При 153 или 4,3% от анкетираните има постнатални симптоми на това състояние.
 
За някои мъже непланираната бременностт и стрес от това дали ще се справят като родители, ще имат ли достатъчно финанси, за да издържат семейството, трябва ли да изоставят гаджетата си, са причини за депресивни състояния още преди да се родят децата им. Инетересно от проучването е, че за част от анкетираните непланираната бременност не е причина за депресия преди или след раждането. Този процент обаче е сравнително малък. 
 
Друго изследване показва сходни резултати. От 622 мъже, които очакват първите си деца, при 13, 3% от тях се наблюдават наченки на депресия по време на третия триместър от бременноста на жените им.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Домашно насилие – иска осъзнатост от двамата, за да се прекъсне. Семейна психотерапия с Деница Банчевска и д-р Веселин Христов

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter