ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Лекарства през бременността - рискове, ползи и трудни решения

д-р Снежина Маджарска   |   08 февруари 2017   |   Коментари 0
   
   
Лекарства през бременността - рискове, ползи и трудни решения

Източник: iStockphoto

Бременността е може би един от най-вълнуващите и съкровени периоди за едно семейство. Добре е известно, че през него жената трябва да води спокоен физически и психически живот, дистанцирайки се максимално от всякакви вредности, за да осигури здраве на плода. Спокойствието на бъдещите родители обаче се подлага на изпитание, ако се наложи бременната да приема някакви медикаменти за лечение. Те може да бъдат изписани за остро или хронично заболяване, за кратък или по-продължителен период.

 

По правилата на медицинската етика майчиния живот има предимство, но също така от голяма тежест е и нейното информирано съгласие по въпроса.

 

Първата препоръка е избягване на всякакви лекарствата през бременността. Някои от тях могат да имат увреждащо (тератогенно) или дори летално действие (да предизвикат загбата на ембриона или плода). Също така обаче и прекомерният страх от лечение невинаги е оправдан, предвид пълната безопасност на някои молекули. Когато лечението е неизбежно, лекарите съобразяват фазата на бременността с откриването на точния медикамент.

 

Колко групи лекарства има според тератогенния им потенциал?

 

Според съотношението полза/риск спрямо плода, медикаментите се разделят на пет основни групи. Наименоват се с буквите А, B, C, D, X , като с този код се вписват и в листовките им.

  • А - добре контролирани и адекватни клинични проучвания не са доказали съществуването на риск за плода по време на цялата бременност.
  • Bексперименти върху животни не са доказали съществуването на риск за плода, но все още няма адекватни и добре контролирани проучвания при бременни жени.
  • С – при експерименти с животни са наблюдавани тератогенни увреждания, но липсват адекватни и добре контролирани проучвания при хора. Очакваната полза обаче може да оправдае използването на лекарството при бременни.
  • D – има клинични данни за тератогенна активност на съоветното лекарство при хора. В случай на животозастрашаващо състояние на бременната очакваната полза може да оправдае използването на лекарството, независимо от съществуващия тератогенен риск за плода.
  • X – експериментални проучвания при животни и клинични изследвания при хора са доказали съществуването на риск за плода. Лекарството е противопоказано при жени, които са бременни или имат намерение да забременяват.

 

 

Какви са фазите на бременността и има ли разлика във препоръките за медикаментозно лечение?

 

Рискът определено не е еднакъв през различните гестационни седмици. Освен разделянето на лекарствата според тератогенния им потенциал, лекарите се съобразяват кои са подходящи според етапа на бременността на жената.

 

По време на бластогенезата (5 до 14 дни след оплождането) приемът на някои лекарства може директно да доведе до пренатална смърт. Следва ембриогенезата (от 15-ти ден до осма гестационна седмица), когато се сформират ограните на ембриона. Този период е изключително чуствителен за тератогенни лекарства, предвид огромните телесни аномалии, които могат да настъпят. В тези няколко седмици органите се образуват в точна последователност и една евентуална аномалия впоследствие може да бъде асоциирана с голяма точност с периода на вредното въздействие.

 

При фетогенезата (от осма гестационна седмица до раждането) аномалиите, които настъпват, са значително по-малки, но могат сериозно да нарушат физиологичното развитие на бъдещия организъм.

 

Изборът на лекарство нерядко е труден. Категоризирането на лекарствата е на базата на многогодишно наблюдение, експерименти, понякога и злощастен клиничен опит.

 

Дали поради недобро познаване на медикамента или допусната грешка, световната медицина познава не един случай на увреждане на плода. Натрупаната информация днес дава възможност за категоризирането на близо 1000 медикамента. Добре известни лекарства от група А (във физологични дози) са фолиевата киселина, витамин Д2, витамин А, съединения на желязото и други. От друга страна с код X са някои ваксини, полови хормони, статини, йод 125, ерготамин, диклофенак и други.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Псориазис – засяга не само кожата

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising