ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Инверзия на матката – усложнение след раждане

д-р Александра Цветелинова   |   06 декември 2016   |   Коментари 1
   
   
Инверзия на матката – усложнение след раждане

Източник: iStockphoto

Инверзия на матката е сравнително рядко усложнение, което настъпва след раждане, но изискващо предприемане на спешни мерки. Състоянието се описва като обръщане на матката в кухината, нейната вътрешна повърхност - ендометриум се обръща навън и се разполага в цервикалния канал или влагалището. Може да настъпи както след раждане по естествен път, така и след оперативно раждане.
 

Видове инверзия на матката

  1. Частична инверзия - фундусът (дъното) на матката достига до цервикалния канал, но не навлиза в него.
  2. Непълна инверзия - матката е преминала през цервикалния канал, но не преминава перинеума.
  3. Пълна инверзия - матката преминава перинеума и е видима.
  4. Тотална инверзия - матката и влагалището са преминали перинеума и са видими. Тази форма обикновено се развива при наличие на тумори на женските полови органи.
 
Диагностицирано в рамките на първите 24 часа след раждането състоянието се определя като остро настъпила инверзия. Като подостра се определя тази, чиято клинична картина се е развила след първия ден, но не по-късно от 4 седмици след раждането. Хронична форма на инверзия на матката се установява, при диагностициране 4 седмици след раждането.
 

Причини за настъпване на инверзия на матката

След раждането на плода, настъпва период на раждане на плацентата. Силното изтегляне на пъпната връв, към която е прикрепена плацентата може да е една от причините, водещи до инверзия на матката. Това най-често се случва, когато плацентата е разположена в областта на фундуса на матката. Късата пъпна връв също е предпоставка за настъпване на инверзия.
 
Натискът, който се оказва върху коремната стена по време на раждането, също може да доведе до настъпване на това състояние. 
 
Друга причина, поради която може да настъпи това усложнение, е плацента акрета. Това е аномалия в развитието на плацентата, на нейното прикрепяне към ендометриума - вътрешната повърхност на матката.
 

Симптоми, свързани с развитие на състоянието - инверзия на матката

Най-честите оплаквания при жените са обилно кръвотечение и силна болка. В резултат на спускането на матката към влагалището се преразтягат връзките, с които тя се прикрепя. Това води до остра болка. 
 
 
При преглеждане на родилката в зависимост от тежестта на състоянието може да се установи, наличие на обърнатата матка в цервикалния канал или влагалището. При палпация на корема, матката не се установява над симфизата.
 
При леко протичащи симптоми без усложнения, състоянието може да премине в хронично. Хроничната форма на инверзия на матката може да се прояви чрез нерегулярни кръвотечения. Крайна степен на развитие на това състояние е некрозата на матката в резултат на нарушен кръвоток към нея.
 
Диагностицирането на състоянието се подпомага от ехографско изследване. То подпомага поставянето на диагнозата при частичната и непълната инверизя.
 

Лечение на инверзия на матката

Инверзията е свързана с кръвозагуба, която може да доведе до хиповолемичен шок. Това е състояние на остро нарушение на циркулацията на кръвта, което изисква спешни реанимационни мерки. 
 
Възстановяването на положението на матката, се означава като репозиция. Мануалната репозиция е  основен подход за въстановяване положението на матката. Извършването на репозицията изисква пълна аналгезия в случаите, когато маточната шийка е контрахирана, за да може да се преодолее.
 
След като се възстанови матката на определената позиция се прилагат медикаменти, които водят до контрахиране - съкращаване на мускулния слой, за да не се позволи повторна инверзия.

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

любопитен     2016-12-07 01:09:38
снимков материал няма ли, как да видим за какво става дума
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter