ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бременност и диабет – препоръки по време на бременност

д-р Пламена Кабакчиева   |   29 ноември 2016   |   Коментари 0
   
   
Бременност и диабет – препоръки по време на бременност

Източник: iStockphoto

Бременността е период на интензивни промени, настъпващи, както в развиващия се интраутробно плод, така и в тялото на жената. У бременните жени със захарен диабет тези промени несъмнено оказват отражение върху кръвната захар. 
 
Оптимизирането на кръвната захар помага за минимизиране на риска от вродени малформации на плода, спонтанни аборти и макрозомия на плода (раждане на плод > 4кг). 
 
Ключът към добрия гликемичен контрол са ежедневното проследване на кръвната захар  преди и след хранене, оптимизиране на инсулиновите дози към редовен и пълноценен режим на хранене, съпроводен с физическа активност. 
 
Американската диабетна асоциация (АДА) препоръчва следните прицелни стойности на кръвната захар  при жени диабетички по време на бременност:
  • Кръвна захар преди хранене/преди лягане -  3,4 - 5,5 mmol/l;
  • Постпрандиална кръвна захар (1-2 часа след нахранване) – 5,5 - 7,15 mmol/l;
  • Гликиран хемоглобин ≤ 6 %.
 
Практични съвети за постигане на оптимален гликемичен контрол: 
  • Отбелязвайте в дневник Вашите кръвни захари.
  • Водете бележки на приетата за деня храна и какви физически активности сте имали.
  • Всяка промяна в хранителния Ви режим и инсулиновите дози обсъждайте с Вашия ендокринолог.
 

Глюкозопонижаващо лечение при различните видове диабет

 
Инсулинът е средство на избор за лечение на захарен диабет по време на бременност. Всички бременни жени със захарен диабет тип 1 е добре да провеждат лечение с аналогови инсулинови препарати вместо човешки инсулини. Инсулинът позволява по-гъвкав контрол на кръвната захар, не преминава през плацентата и затова е безопасен за бебето.
 
Поради хормоните, които се отделят от плацентата, по време на бременността ще нарастват инсулиновите нужди, особено през третия триместър. Причината е, че отделяните от плацентата хормони действат по т.нар. „контраинсуларен механизъм” – блокират действието на инсулина на периферно ниво.
 
При жените със захарен диабет тип 2 е особено важно да се коригира терапията преди зачеване, защото до момента при нито един перорален медикамент не е установена безопасност по време на  бременност.  Причината е, че те преминават трансплацентарно и затова вариант за лечение на захарния диабет тип 2 остава отново инсулинът. 
 
При жените с гестационен диабет (диабет, установен по време на бременност) спазването на диетичен режим и включването на редовна физическа активност в ежедневието често позволява постигането на оптимален гликемичен контрол. В случаите, в които това не се постига, средство за лечение отново е инсулинът.
 
 

Хранене

 

Два важни принципа следва да се спазват: 
  1.  Бременност не означава хранене за двама! По време на бременност е необходимо повишаване само с 300 килокалории дневно.
  2. Важно е, както количеството, така и качестовото на приетата храна! Здравословното хранене трябва да включва голямо разнообразие от следните видове храни: зеленчуци, плодове, пълнозърнести продукти, нискомаслени продукти, бобови храни, постни меса (домашни птици и риба).
 
Покачването на тегло по време на бременност е показател, който се следи от проследяващия гинеколог не само при жените с диабет. При тях обаче е особено необходимо да се спазват указаните препоръки, защото те имат отношение към контрола на кръвната захар.  
 
Жените, които встъпват в бременност с оптимални килограми следва да качат около 11-15 кг. Тези от тях с поднормено тегло се очаква да качат повече килограми – 12-18 кг. Жените с изходно наднормено тегло се очаква да качат около  6-11 кг, докато обезните жени 5-9 кг.
 

Физическа активност

 
Редовната физическа активност не само не е опасна по време на бременност, но и е особено препоръчителна. Тя подпомага оптимизирането на кръвните захари, както и избягване на следните усложнения:  варикозни вени, мускулни крампи, умора и констипация. Физическите упажнения след хранене подпомагат усвояване на глюкозата от мускулните клетки.
 
Подходящи при бременност физически упражнения са: вървене, нискоинтензивни аеробни упражнения, плуване и водна аеробика.
 

Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising