ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Безболезнено раждане – възможно ли е? Епидурална аналгезия (ІІ част)

Puls.bg   |   06 август 2009   |   Коментари 11
   
   
Безболезнено раждане – възможно ли е? Епидурална аналгезия (ІІ част)

Първа част на материала можете да прочетете тук.


Пункцията
Докато акушерката придържа родилката, анестезиологът дезинфекцира мястото на убождане. Поставя се местна упойка на кожата и подкожната тъкан. Лекарят внимателно избира мястото и въвежда иглата в пространството между дватата прешлена. Когато достигне необходимото място през епидуралната игла прокарва тънък катетър, през който се въвежда анестетикът.
Положителната страна на епидуралнато обезболяване е, че по време на раждането може да се инжектира допълнително количество от обезболяващото вещество през същия катетър, без да се налага нова пункция.
 

 

Кога настъпва ефектът?
При поставянето на катетъра анестезиологът първо въвежда една малка доза от медикамента, за да установи ефекта му. Минути по-късно се поставя цялата необходима доза от анестетика. Обезболяването започва да се усеща след 10-15 минути, като усещането е постепенно, т.е. всяка следваща контракция след този период става все по-малко болезнена. Особеното при епидуралната аналгезия е, че родилката е напълно в съзнание. Тя усеща контракциите - кога настъпват, как преминават. Тук целта е да се запазят физическите усещания за стягане на коремната стена, тъй като по-късно ще се изисква активно участие на жената в родилния процес за „изгонването“ на плода.
Важно! По време на раждането с епидурална аналгезия има усещания. Стремежът е да се намали болката  максимално като се запази чувството за контракция и напън.

 

Каква е продължителността на обезболяването?
Това е предимството при епидуралното обезболяване – трае до края на раждането. В случай, че се налагат манипулации като форцепс, вакум-екстракция, епизиотомия, зашиване на тъкани, обезболяването обхваща и тях.

При поява на болки след поставяне на първата доза анестетик, анестезиологът отново въвежда през поставения вече катетър нова доза.

Възможно е въвеждането на анестетик да става посредством апарат, който е свързан с катетъра и подава постоянно анестетик на малки дози през определени интервали. Съществуват и по-ново поколение апарати, които предоставят възможност след първата поставена доза от обезболяващия медикамент от анестезиолога, родилката сама да регулира съобразно нуждите си постъпването на анестетика.
 

 

Как влияе обезболяването на хода на раждането?
Случва се маточната активност, честотата и силата на контракциите да намалеят, което да забави раждането. Обикновено това се дължи на понижаване на кръвното налягане, което се коригира. Понякога се налага поставяне на системи с хормоналния препарат окситоцин, който да възвърне тонуса на матката.
В по-голямата част от случаите обезболяването коригира некоординираната маточна активност,  т.е. няма хаотични контракции, които не водят до разширение на маточната шийка, намалява спазъма на маточната шийка, които обикновено са следствие от болката и стресовото състояние на родилката. Това води до скъсяване на общата продължителност на раждането.
 

 

Вредна ли е епидуралната аналгезия за бебето?
Епидуралното обезболяване не вреди на плода. Такъв проблем може да се получи единствено в случай, че кръвното налягане на родилката падне. Такова състояние обаче се овладява бързо от медицинския екип, това е и една от причините да се взимат превантивни мерки и да се влива по венозен път водно-солеви разтвор още преди поставянето на упойката.
 

 

Взима ли родилката активно участие в раждането?
Чувството за напън при родилката е запазено, което й дава възможност да участва активно в раждането на бебето. Усещанията за напън се появяват при достигане на пълно разкритие на маточната шийка. Възможно е да се наложи жената да положи усилия, за да се постигнат ефективни напъни. Указанията се дават от водещия раждането лекар. Тъй като болката не е изтощила родилката, то тя е в състояние да взима активно волево участие в най-важния период на родилния процес.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (11)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Ben-Ali Reneta     2013-03-21 00:51:17
Az rodich estestveno prez2004 sled 8godi rodich sezarovo sechenie ne usetich ogromna bolka pri estestvenoto rajdane zawtoto poluchich garch bilo e trudno za moite roditeli zawtoto rodilka s kravno 180/n\'a 150 daje i doktorite se uplachixa bilo e tragedia az n\'esi spomniam nô prochetoch v vestnika predstavetelisi kakvo e bilo ivsichko tova ot. Strach zatova relaks sekzioto beche ujasno neponosima bolka nô nesajalivam imam 1momiche i 1 momche
Reneta     2013-03-21 00:34:54
Predpochitam normalnoto rajdàne usewtach bolka nô sled chasove minava dokato sezarovo sechenie minavat godini usetich i dvete bolki
Do Violeta     2010-01-26 09:55:45
Ще Ви посъветвам поне 45 дни преди термин да направите консултация с анестезиолог към родилния дом, където сте се ориентирали да раждате. Това е компотентен специалист, който съвместно с акушер-гинеколога може да ви предложи адекватно обезболяване на раждането във Вашия случай. Успех!
VIOLETA IVANOVA     2010-01-25 18:53:57
NA MEN MI PREDSTOI RAJDANE V NA4ALOTO NA APRIL I V MOMENTA SE VALNUVAM MNOGO OT TEZI UPOIKI. IZBRALA SAM ESTESTVENO RAJDANE,NO ISKAM DA BADE VAZMOJNO NAI-LEKO,NO V NIKAKAV SLU4AI SEKCIO PO JELANIE SAMO PO PRECENKA NA LEKARQMI EVENTOALNO.
Нора     2009-08-10 13:37:01
Здравейте!Имам едно секцио-за съжаление по спешност и две нормални раждания.След секциото имах доста труден период на възстановяване-все пак това е коремна операция и си казах -ще раждам следващия път нормално.Толкова много чаках 1вото си дете след неуспешния опит ,че раждането беше невероятно ппеживяване.Отидох с положителна нагласа и направо не разбрах как се роди синът ми.По щастлив човек от мен нямаше.Второто дете се появи 4години по късно - също естествено раждане - дъщеря ми просто нямаше търпение да се роди.Бъдещи майки мисля ,че някой от вас отиват с нагласата че ще ги боли и само това ги интересува.А всъщност отиваме за да дадем началото на един нов живот ,част от нас и да прегърнем най-прекрасните същества на земята - никаква болка не е в състояние да помрачи този момент!Незнам ,но аз бях наи-щастливия човек на земята и досега не съжалявам ,че родих естествено - мен просто не ме боля1
11 намерени, страница 1 от общо 3  1   2   3   Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter