ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Диабет и бременност

д-р Десислава Иванова   |   13 октомври 2015   |   Коментари 0
   
   
Диабет и бременност

Източник: iStockphoto

През последното десетилетие заболеваемостта от захарен диабет драстично се увеличи. Вероятно това се дължи на промяна на начина на живот – по-малко физическа активност и консумация на висококалорични храни, водещо от своя страна до съществено покачване честотата на затлъстяване, особено в млада възраст.

 

Преди откриването на инсулина износването на плода от майка с диабет е било почти невъзможно. След въвеждането му в клиничната практика този проблем е разерешен.

1. Колко типа диабет има?

 

Типовете диабет са няколко: тип 1, тип 2, гестационен диабет и други специфични типове.

 

Захарен диабет тип 1 – среща се в 10 % от всички форми на диабет. Дължи се на автоимунна деструкция на клетките в панкреаса, продуширащи инсулин. За лечението му се използва екзогенно внесен инсулин.

 

Захарен диабет тип 2 – среща се в 85 %. Изявявя се в по-напреднала възраст, но не са редки и случаите на диагностицирането му в пубертета. Обездвижването и обезитета са предпоставка за възникването му.

 

Гестационен диабет – началото на заболяването се манифестира по време на бременността. Диагностицира се чрез орален глюкозотолерантен тест в интервала 24-26 г. с.

2. Какви усложнения могат да настъпят през бременността?

През бременността под хормонално въздействие настъпва задълбочаване на метаболитните нарушения. В първи триместър се появява физиологична хипогликемия, която протича тежко при жени с недобре контролиран диабет. Повръщането и промените в апетита допринасят за влошаването на общото състояние. Инсулиновата резистентност, характерна за края на бременността, се съчетава с ектремно повишаване на нивото на кръвната захар, поява на глюкоза и кетони в урината, дехидратация.

 

Диабетът е заболяване, което поразява множество органи. В резултат на дългогодишната му давност настъпват хронични усложнения в ретината, бъбреците, периферни нерви. Диабетната ретинопатия представлява увреда на капилярите на очното дъно. В увредените съдове се образуват множество аневризми, които кървят и тромбозират.

 

Предполага се, че бременността е предпоставка за ускоряване на увредата на очните съдове, достигащо понякога да пълна слепота. Предпазването от това усложнение изисква строг контрол на кръвнозахарните нива преди и по време на износването на плода.

 

Диабетът ангажира и съдовете на бъбрека. Продължителната хипергликемията преди забременяване е причина за диабетна микроангипатия, създаваща предпоставка за развитие на ранна прееклампсия. Симптоми като отоци, хипертония и протинурия, появили се преди 24 г. с. се приема, че се дължат на диабетната микроангиопатия. Появата им след 24 г. с. е суспектно за прееклампсия.

 

3. Как диабетът влияе на плода?

Нарушенията в метаболизма на майката оказват влияние върху развитието на детето. Плод, развиващ се в среда с повишено ниво на глюкоза, по-често страда от вродени аномалии на сърцето и централната нервна система. По-чести са и спонтанните аборти при жени с недобър контрол на диабета.

 

Диабетната фетопатия е най-честото усложнение, при което теглото на плода значително нараства (над 4000 грама). Размерите на раменния пояс надвишават диаметъра на главата. Създава се предпоставка за травми по време на раждането – раменна дистокия, разкъсвания на родилния канал. Диабетната фетопатия се дължи на повишеното ниво на глюкоза у майката, което стимулира феталния панкреас за синтез на инсулин. Появилата се в резултата на това хиперинсулинемия потенцира действието на множество растежни фактори и плодът значително наддава на тегло.

 

Децата от майки-диабетички страдат и от респираторна дисфункция и хиперторфична кардиомиопатия. Хипергликемията и хиперинсулинемията инхибират синтеза на сърфактант в белите дробове. Това, заедно с по-ранното родоразрешение, е причина за усложнения ранен неонатален период. Кардиомиопатията се изразява в асиметрично нарастване на сърцето. Състоянието е обратимо – в рамките на 1-2 месеца след раждането сърцето се възстановява.

 

За нормалното протичане на бременността и развитие на плода от съществено значение е поддържане на кръвнозахарното ниво в адекватни стойности.


Още по темата:

   
   

реклама  




Коментари (0)

Няма изказани коментари.



Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Остър и хроничен ентероколит - през топлите месеци

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter