ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

От храненето през бременността зависи дали бебето ще е пълно

Puls.bg   |   27 януари 2014   |   Коментари 1
   
   
От храненето през бременността зависи дали бебето ще е пълно

Източник: iStockphoto

„Това сме, което ядем!“ е популярна сентенция по целия свят, но днес учените я разширяват. С храненето си по време на бременността майката залага склонността към напълняване при бъдещото си дете, категорични са изследователите от Йелското медицинско училище и университета на Кьолн.

Те твърдят, че децата на пълните жени, които продължават да консумират богати на мазнини храни през бременността, са предразположени към затлъстяване и свързаните с него метаболитни разстройства.

При експеримент учените установяват, че поколението на майки, които ядат обилно, е много по-чувствително на промените в храненето и преминаването към по-богат на мазнини режим винаги е свързано с напълняване и натрупване на мастни депа, се пише в Cell.

Изследователите откриват промяна в сигнализацията за синтез на инсулин от тялото на структурата, която играе ключова роля за регулирането на метаболитните процеси - хипоталамуса. Това се случва при консумация на повече мазнини още в периода на кърмене, което залага натрупването на излишно телесно тегло и разстроен метаболизъм на кръвна захар отрано за цял живот.

Ето защо учените съветват бъдещите майки да изградят дългосрочен план за добра обмяна на вещества при бъдещите си деца, контролирайки храненето си през този критичен период на износването им.


От две десетилетия насам е ясно също, че храненето в първите години след раждането има късно проявяващ се ефект върху здравето на сърдечносъдовата система и е фактор за изявата на остеопороза, затлъстяване и дори някои видове рак.

Учените са обнадеждени, че са още една стъпка напред в разбирането на причините и изучаването на биологичните процеси в организма, които водят до затлъстяване при децата.

За никого не е тайна, че затлъстяването взе форма на глобална епидемия. Проблемите с наднорменото тегло се повтарят при поколенията на семейства със затлъстяване, несъмнено заради предаването на един и същ модел на хранене и придържане към богато на неподходящи хранителни вещества ежедневно меню.

Изграждането на здравословен режим на хранене през бременността си остава една от най-верните профилактични мерки за добро здраве на бъдещото дете, предприемането на която трябва да се насърчава все повече, алармират изследователите.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (1)

Коментарите са изказани от наши потребители и са автентични, без редакторска намеса. Екипът на Puls.bg не носи отговорност за съдържанието им.

Невежко     2014-01-27 18:57:51
Това безпорно е така.Погрешно е старото бабешко разбиране че бремените трябва да се хранят по много и да кусват от всичко.Оказа се че бремената трябва да се храни не по много,а по качествено.Основно се има в предвид плодове,зеленчуци,пълнозърнести продукти,млечни,риба и ядки.
1 намерени, страница 1 от общо 1  1 Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Кожни прояви при нарушения на кожната бариера

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter