ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Бременни и бебета не бива да консумират сурово мляко - защо?

Puls.bg   |   17 декември 2013   |   Коментари 0
   
   
Бременни и бебета не бива да консумират сурово мляко - защо?

Източник: Dreamstime

Рискът от заболяване при консумацията на сурово мляко от хора със слаба имунна система е значително висок, като в тази група попадат бременни, бебета и малки деца и възрастни над 65 години. Причината е, че в суровото непастьоризирано мляко се съдържат редица бактерии, вируси и паразити, част от които могат да бъдат опасни за човешкото здраве.

Според данни на Центъра по контрол и превенция на заболяванията, САЩ, консумацията на сурово мляко се оказва една от водещите причини за боледуване и заразяване с туберкулоза при американчетата. Рискът за бременните и бебетата идва оттам, че се пренасят някои микроорганизми от фуража на кравите, които попадат в млякото. Дори животните да са обгрижвани по необходимите стандарти тези бактерии обикновено остават в млякото.

По принцип наличието им не би довело до проблеми при здрави възрастни, но при бременни и малки деца се стига до болки в корема, диария, отпадналост. Инфекциите са потенциално опасни и могат да доведат до доста по-сериозни последици като бъбречна и чернодробна недостатъчност, парализа, увреждане и загуба на плода, какъвто риск има например при листериозата. Е. Coli се открива дори 60 дни от производството на сирене. Други причинители на подобни инфекции са E. Coli, Campylobacter и Salmonella.

Няма основания да се смята, че суровото мляко е с по-добри качества от партьоризираното. Количеството полезни вещества и ползи са абсолютно едни и същи, без разлика дали млякото е взето от щанда в магазина или закупено от домашното стопанство.Американските регулаторни власти и здравни служби съобщават за близо 2500 случая на заболяване, 300 хоспитализации и дори два смъртни случая през последните 13 години заради консумация на непастьоризирано прясно мляко и продукти, произведени от такова. Обмислят се нови ограничения за продажбата на сурово мляко.


Имайте предвид че някои вредни микроорганизми остават живо дори при кипването на млякото. Пастьоризацията е процес, при който се постига загряване на млякото до опасна за вредните бактерии температура за определено време.


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Обратно на училище - съвети за здрави детски зъби

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter