ФорумФорум       ФорумСправочник       ФорумТест         |     Вход
Аптека онлайн

Календар на бременността: 41 гестационна седмица

Puls.bg   |   25 февруари 2013   |   Коментари 0
   
   
Календар на бременността: 41 гестационна седмица

Източник: iStockphoto

1. Бъдещата майка

Има и такива случаи, и те не са изключение и рядкост, бременността да продължи и след термин. Обръщаме внимание отново, че терминът е ориентировъчна дата, около която е нормално да се случи раждането. Бременността се смята за преносена едва след 42 гестационна седмица, от термин до 42 гестационна седмица - за удължена. Практиката днес е след термин състоянието на бременната и плода да се следят стриктно. Индуциране на раждането се предприема веднага при показания за проблеми от страна на бременната или плода или ако то не се случи до 7 дни включително след термин.

През 41 гестационна седмица тревогата „Защо не настъпва раждането?“ е излишна. Нека да не забравяме, че природните механизми не се водят от дати и срокове. Освен това в повечето случаи не се разполага с информация за времето на овулацията, след която е настъпило зачеването. Проследяването на бременността се води според първия ден на последната менструация, което не винаги е точен ориентир за деня на зачеването и от тук за края на бременността.

Когато показателите на бебето и тези от страна на майчиния организъм са в норма, трябва просто да приемем, че бебето се нуждае от още малко време да порасне за раждането.

Напомняме, че показател за започване на раждането, освен появата на регулярни контракции, може да е изтичането на околоплодна течност.


Какво представлява индуцирането, в случай, че се наложи? Условие за пристъпването към него е състоянието на маточната шийка. Когато маточната шийка е мека, има разширение, може да се пристъпи към спукване на околоплодния мехур. Това е безболезнена процедура, която се извършва през влагалището. Спукването и съответно изтичането на околоплодните води от своя страна задействат естествените природни механизми за начало на раждането. Прилага се и венозно вливане на окситоцин, хормон, който по принцип отделя организма на бременната в по-високо количество със започването на родилната дейност, за стимулиране на контрактилната дейност на матката. В случай, че няма узряване на маточната шийка и разширение лекарят може да назначи хормонални медикаменти, преди да се пристъпи към индуциране на раждането.


Към цезарово сечение може да се премине едва след като тези мерки не дадат резултат, тоест не се постига разширение на маточната шийка.


При 5-6% от случаите се наблюдава удължена бременност.
 

2. Бъдещото бебе

Бебето е стигнало ръста и теглото си при раждането. За българчетата според средностатистическите данни на новородените в деня на раждането им са около 50 см за ръст и около 3,200 – 3,400 кг за тегло.


Раждане след 42 гестационна седмица не се препоръчва, тъй като значително се повишава рискът от усложнения за плода при преносване.

Особеното при новородените след 42 гестационна седмица е, че имат суха като пергамент кожа и често са с наднормено тегло. Повишава се и рискът от развитие на вътреутробни инфекции, които са опасни за плода и от травми за бебето и родилката при раждането.


* Имайте предвид, че всяка бременност е различна и дори в рамките на нормалното може да ви изненада с различни особености. Същото се отнася и по отношение на детето - неговите особености, ръст и тегло са резултат от влиянието на множество фактори и най-вече наследствеността, която му предавате. В този смисъл нормално е да се очаква по-дребничко бебе при по-нисък ръст на родителите, но дори и това не означава, че то няма да е различно и уникално.
 


Още по темата:

   
   

реклама  
Коментари (0)

Няма изказани коментари.Вашето име:
Коментар:
500 оставащи символа
Въведете код:
Тема на седмицата:
Хрема при детето и най-честите усложнения, до които води

реклама
Още от Бременност и раждане
реклама
Галерия
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
За предимствата на вагиналното раждане
За предимствата на вагиналното раждане
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве май 2017
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Форум бременност и детско здраве 2016. Първи ден 2
Изгодни оферти
реклама

Сезонни продукти
НюзлетърНюзлетър                   RSS новиниRSS новини                   FacebookFacebook                   Twitter Twitter
Инвестор-Пулс ООД © 2001+ Всички права запазени
Реклама | Пишете ни | Контакти | За сайта | Карта | Условия за ползване
Investor-Puls ltd. © 2001+ All rights reserved. Contact Us | Advertising